Може би ще се зачудите какво е "киш"

Накратко – нещо като пай, но не плодов, а с плънка от... месо, зленечуци, сирене, кашкавал, залята отгоре със смес от яйца и сметана. Ммм, звучи вкусно, нали... Отгоре на всичко приготвянето на тази питателна вкусотия ще ви отнеме 40 минути.

Така че, блюдото, което ще ви представя днес,

е едно оригинално ястие – бързо за измайсторяване и... здравословно. Всички знаем, че похапването на риба поне два пъти в седмицата е изключително полезно, а броколито пък, от своя страна, е храна, известна с незаменимите си качества – мощен имуностимулатор, борец срещу рака, богат на витамини и фибри зеленчук, който регулира кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания.

Ето го и него – киш със сьомга и броколи

Съставки за 4 порции:

200 г брашно
100 г масло
200 мл сметана
5 яйца
1 ч.л. или по-малко сол
Щипка индийско орехче
Черен пипер на вкус
350-400 г сьомга
Ок 300 г броколи

Приготвяне:

1.Смесваме маслото с брашното, прибавяме мъничко сол и разбъркваме добре. Добавяме 1 яйце, 1-2 с.л. вода и замесваме. Покриваме го и го оставяме в хладилника. Плънката приготвяме, като нарязваме рибата, разделяме броколите на цветчета и ги бланшираме за 5 минути. След това нарязваме рибата.

2.Изваждаме тестото от хладилника, разстиламе го в намазана тавичка, набождаме го с виличка на няколко места, покриваме го и го оставяме отново в хладилника за ок. 15 минути.

3.Междувременно майсторим заливката. Смесваме останалите яйца със сметаната и подправките и разбиваме.

4.Изваждаме тестото, запичаме го 15 минути при 200 градуса, изваждаме го, нареждаме цветчетата броколи и рибата отгоре и заливаме със сметановата смес. Запичаме 30 минути.

Поднасяме, без да е необходима допълнителна украса или гарнитура. Може да си позволим чаша нежно дъхаво розе.