Традиционно зимно ястие, чието наименование заимства от ориенталската кухня е българско.

Продукти за 4 порции:
8 стръка праз
1 глава лук
800 г шарено свинско месо
4 яйца
4 люти чушлета
4 червени сушени чушки
4 с.л. олио
120 г бял ориз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Месото се нарязва на парченца, големи колкото орех. Посолява се съвсем леко. Стръковете праз се нарязват на по-дебели шайбички. Главата лук се нарязва на ситно.

Червените сушени чушки се почистват от семето измиват се и се нарязват на малки парченца. Оризът също се измива и отцежда. Лютите чушлета и яйцата чакат реда си.

В голям удобен съд се загрява олиото и в него се запържват до леко златисто парченцата свинско месо. Добавя се най-напред нарязаният на ситно лук и минута след това – и празът.

Ястието се задушава заедно с ориза, който се слага най-накрая. Когато той омекне, така приготвената смес се разпределя в четири гювечета.
В средата на всяко се прави гнездо и се чуква по едно яйце. Пече се в силно загрята фурна само от горната страна.

Щом белтъкът побелее, всяко от гювечетата се овкусява и ароматизират с черен пипер, сол и по едно люто чушле