Комбинацията от морски дарове и червено месо сигурно звучи странно за много от вас. Всъщност не е нещо неприемливо и това съчетание на вкусове е особено характерно за испанската кухня. 

Морските дарове, които се използват, може да са омари, скариди, раци, миди, като начинът на приготвяне съответно е задушаване, печене, паниране и пържене. Когато се сервира с омар, може да се използва опашката му или целият. Червеното месото обикновено е бифтек, въпреки че могат да се използват и други видове. Комбинацията от омар и филе миньон често се сервира в ресторантите в САЩ, Канада, Австралия, Ирландия.

Едно класическо предложение на вечеря в стил surf and turf е филе миньон и опашка на лобстър. Тази вечеря е елегантна и чудесен избор за специален случай. Същевременно може лесно да се приготви в домашни условия. Съставките са основни, а вкусът е чудесен.


Продукти

2 опашки

2 лимонови резена и сок

2 филета миньон с дебелина 2,5 – 3 см.

зехтин

сол и прясно смлян черен пипер

Слепващо маслото:

4 с. л. безсолно масло

1/2 средно голяма глава лук, нарязан на много ситно (около 2 супени лъжици)

2 с. л. пресен магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Извадете филета от хладилника, за да достигнат стайна температура, поне 30 минути преди готвене.

Подгответе слепващото масло, като смесите стопеното масло, лука и магданоза в малка купа. Разбъркайте добре. Вземете малко количество от него със супена лъжица и оформете кръгове с диаметър 2,5-3 см върху восъчна хартия. Сложете да се замразят във фризера.

Загрейте фурната. Подгответе 2 малки тави, които застелете с алуминиево фолио или ги напръскайте с олио или зехтин, за да не залепва. 

Поставете опашките, обърнати с горната страна нагоре, върху дъска за рязане. Използвайте кухненски ножици, за да разрежете процеп в черупката. Поставете върха на ножицата малко под нея, за да се не срежете месото. Освободете месото от черупката. Изплакнете опашките с хладка вода и подсушете. Трябва да премахнете и вената, която е по дължината на опашката. Подредете опашките в тавите, изстискайте малко лимонов сок върху всяка, а отгоре поставете малко от слепващото масло.  Сложете малко вода и варете във фурната 6-8 минути.

Загрейте тежък тиган на силен огън. Поръсете пържолите със зехтин и подправете със сол и черен пипер. Достатъчни са им по 2 минути от всяка страна. Ако ги готвите повече, може да станат жилави. Пържолите се прехвърлят в съд за печене и се оставят във фурната за 4 до 7 минути.  

Подредете филета и опашките всяка върху индивидуална маслена подложка. Сервирайте веднага.

Гледайте и майсторския клас на chef Цветомир Николов, който ще покаже как се приготвят surf and turf сандвичи за двама в предаването Master chef.