Постите подействаха разтоварващо не само за тялото, но усмириха огъня на егото и гордостта. Суетата също остана някъде назад. Топлота и уют тържествуват в семействата. Ритуалният празник, който очакваме с нетърпение - Бъдни вечер, е последният от Рождественските пости. Ястията, поднесени на трапезата, имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет.

Съобразени с българската традиция, гозбите трябва да са нечетен брой 7 (броят на дните в седмицата), 9 (продължителността на бременността) или 33 (годините Христови).

Колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще има в семейството през следващата година. За да се спази напълно традицията, масата не се събира, а остава през цялата нощ.

За трапезата на Бъдни вечер се избират храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството, така и плодородието. Това се варивата боб, леща, ориз, жито и пуканки. Традиционните пълнени пиперки (сурови, сушени, замразени или мариновани) може да се приготвят както с ориз, така и със зрял боб. Сармите са както лозови, така и зелеви. Последните освен с ориз, можете да са напълнят с булгур и стафиди. Баниците на Бъдни вечер са постни без яйца и масло. Могат да са солени - със зеле, с картофи, с праз, но и сладки  - тиквеник и щрудел с ябълки.

Ето рецепти за трапезата на Бъдни вечер:

Зелеви сармички

Пълнени пиперки

Боб в гърне

Варено жито

Содена питка

Печени ябълки

Ошав

Не забравяйте да сложите в купички пчелен мед и ядки.

Важно е да се омеси обредна питка с пара. Тя може да бъде украсена с житни класове или плодове от тесто. На който се падне парата, ще бъде и най-голямият късметлия през идната година.

 

Разнообразете ястията на Бъдни вечер с всяка от рецептите, публикувани в "Постни рецепти на деня”.