Сезонът на ice кaфето е в разгара си и по този повод бързаме да ви сюрпризираме с няколко хитри прийоми, които ще ви помогнат да постигнете съвършенство в приготвянето на ледената кофеинова напитка.

Ще са ви необходими няколко неща – кубчета лед, домашно приготвени сиропи, шоколад и мъничко фантазия...

#1 Направете си кубчета лед от кафе

За целта разтворете 2 с.л. нескафе в 300 мл вода. Вземете формички за лед, напълнете ги с кафената смес и ги поставете във фризера. Ето на това му се казва кубчета лед за кафе – направени не от вода, а от кафе.

#2 ... или кубчета лед от шоколад

Разтворете 2 с.л. какао в 300 мл прясно мляко. Напълнете във формичките лед и сте готови.

#3 А защо не кубчета лед с мента?

Поставете по едно стръкче мента във всяко от гнездата на формичката, напълнете ги с вода и ги сложете във фризера. Ментата придава неочаквано свеж и нежен аромат на леденото кафе.

#4 Ако нямате лед...     

Ако пък не разполагате с формички за лед, просто поставете кофеиновата напитка за една нощ в хладилника. На сутринта ще имате най-прекрасното и освежаващо ice кафе.

#5 Ако разполагате с малко повече време, направете си студена отвара от кафе

Само в 3 стъпки

-Смелете ¾ ч.ч. кафе на зърна.

-След това смляните зърна изспете в стъклен или порцеланов съд и полейте отгоре с 4 ч.ч. студена вода. Нека кафето да кисне на стайна температура колото се може по-дълго време във водата – поне 12 часа. Разбъркайте хубаво, като се уверите, че кафето се е овлажнило достатъчно добре.

-Прецедете кафето през сито, покрито с тензух. Изчакайте 1-2 минути, докато кафето напълно се филтрира и сервирайте.

#6 Проявете творчество

Придайте плътност на вкуса и аромата, като обогатите кафето с билка по ваш избор. Например с канела, кардамон или цикория. А защо не и с розмарин. Проявете творчество. Дайте воля на фантазията си.

#7 Направете си ice кафе със сироп

Достатъчно е добре смляното и филтрирано кафе да сипете в чаша с лед и да го подсладите лъжичка сироп по ваш вкус. Може да си приготвите сироп от ванилия, къпина, бадеми или канела:

-Ваниловв сироп
½ ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
семената от 1 шушулка ванилия
½ ч.л. екстракт от чиста ванилия

-Къпинов сироп
2 чаши пресни къпини
1/3 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. захар

-Канелен сироп
½ ч.ч. кафява захар
½  ч.л. канела
1/3 ч.ч. вода

-Бадемов сироп
½ ч.ч. захар
1/3 ч.ч. вода
1 ч.л. екстракт от бадемови


#8 Добавeте шоколад

Ако го предпочитате сладко, вместо със захар или сироп, подсладете своето ice кафе с разтопен шоколад – гаранция за неподправено мек и плътен кадифен вкус.

#9 ... или подсладено кондензирано мляко
Ммм... това е чудесна идея. Подсладено с изстудено сладко кондензирано мляко, ice кафето се превръща в райско удоволствие.

#10  Газирано кафе

И една бонус идея за финал: От комбинацията между кафе и студена газирана вода се получава невероятно освежаваща и енергизираща напитка.

Хайде, вие сте на ход...