Хубавото, добре направено кафе има кален, червеникаво-мътен цвят. Качественото еспресо има плътно тяло, което тежи на небцето. При отпиването му можем да усетим вкус на тъмен шоколад и ядки. За да се радвате на перфектна чаша кафе, и то в домашни условия има няколко неща, с които трябва да се съобразите. Съветите са споделени от кафе експерта Йордан Дъбов. 

Купете си качествено кафе

Най-добро кафе може да си купите от магазин към който има и пекарна за кафе. Най-вкусното кафе се прави от прясно кафе. То е изпечено максимум преди 2 месеца.
Бонус съвет: Сприятелете се с пекаря. Така ще сте сигурни, че това, което ви дава, е наистина най-доброто.

Снимка: Thinkstock

Какво кафе да избера?

Четири са основните видове кафе, с които се търгува, като 2 от тях са с особено икономическо значение – арабика и робуста. Робустата придава горчив сорт на кафето, но перфектното кафе не бива да горчи. Сортът расте в ниското, което го прави лесно достъпен, затова горчивината се явява като самозащитна реакция на растението най-вече срещу  животните. Във всеки арабиков сорт кафе има и робуста, тъй като те са от едно семейство.
Бонус съвет: Ако кафеенето зърно е омазнено, това означава, че най-ценното му – маслата, са излезли навън. Не купувайте такова кафе!

Смелете го правилно

Стените на зърното, в които се съдържат най-ценните масла, правещи кафето вкусно и ароматно, не трябва да се дялкат от кафемелачките. Най-хубавите кафемелачки са с един подвижен и един статичен нож.  Те имат и вентилатори за охлаждане, защото при температура над 37 градуса кафето се деформира. Ако не ви се налага да мелите огромно количество кафе, най-добре е да използвате ръчна кафемелачка.

Бонус съвет:
Най-фино (като пудра захар) кафето  се мели за приготвяне в джезве. Следва това за еспресо, по-едро е за приготвяне чрез филтрация, а най-едро е това за френска преса.

Перфектното кафе с кафеварка Хемекс

Перфектната чаша кафе спазва строго определено съотноошение – вода, кафе, време за накисване преди (преинфузия) и след екстракцията (постинфузия). Във всеки грам кафе се заключват 4 г вода. Ако кафето е на 1 седмица, трябва да кисне 30 секунди.

Бонус съвет:
Перфектната чаша кафе в този тип кафеварка се приготвя при съотношение 30 секунди накисване - 32 г кафе - 500 мл вода - краен резултат след 4:30 минути.

Следва - Перфектното кафе с мока кафеварка (кубинска кафеварка) >>>

Перфектното кафе с мока кафеварка (кубинска кафеварка)

В долната част на кафеварката се сипва гореща вода. Цедката, в която се слага кафето, трябва да е идеално суха. Кафеварката се слага на включен и загрял вече котлон. Вари се на отворен капак. Малко преди целия процес по извирането на кафето да е приключил, се маха от котлона.

Бонус съвет: След като се свали от котлона, кафеварката се поставя под студена вода. Студената струя облива долната част на кафеварката и това дава допълнителен аромат на кафето.

Снимка: Thinkstock

Перфектното кафе с френска преса

Тъй като се изполва едро смляно кафе, някои от едрите частици остават да плуват по повърхността на водата. Те трябва внимателно да се натиснат надолу с лъжица, без да се разбърква най-долу. След това се натиска със самата преса.

Бонус съвет: На 4 минута кафето се прецежда.

Пийте кафето чисто

Добавянето на мляко и захар не е лошо, но е нетипично за пиенето на добро кафе. Поставянето на захар в кафето е заимствано от чаената индустрия. Преди много време един продавач на чай измислил хитър трик да пласира и захарта, с която също търгувал. Всеки път той обяснявал на клиентите си, че ако добавят захар в чая си, това ще разгърне по-добре неговите вкусове и аромати.