Към въпроса колко строг да е постът трябва да се подхожда с ум, преценявайки своето физическо и духовно състояние, и след съвет със свещеник, помнейки, че постът е преди всичко въздържание от греха. Преди да се откажем от месната храна, трябва да се откажем от "канибализма”, тоест да престанем да се "ядем” един други, съветва св. Серафим Саровски.

Ето една рецапта за постно ястие по време на постите:

Зелен фасул с пасирани картофи 

700 г почистен зелен фасул

1-2 бр. картофи

1 глава лук

1 морков

2 бр. домати

½ връзка копър

червен пипер

1/2 к.ч. олио

сол

Зеленият фасул се нарязва на средно големи парченца. В сгорещената мазнина се запържва лукът, добавят се настърганият морков и зеленият фасул. Долива се малко гореща вода и се оставя да къкри под прихлупен капак, докато зеленчуците омекнат. Долива се още гореща вода. Прибавя се сол. Пускат се цели обелени картофи в яденето. Когато са готови, се вадят с голяма лъжица и се пасират с част от бульона. Връщат се обратно в съда и всичко се вари до сгъстяване. 5-10 минути преди края на варенето се добавят обелените и нарязани на кубчета домати. Прибавя се червеният пипер и се поръсва с копър.