Продукти за 4 порции:

8 яйца
2 кофички овче, козе или биволско мляко
80 г пакетче краве масло
100 г твърдо зряло настъргано сирене
4 скилидки чесън
Червен пипер
Сол

Приготвяне:

В кипяща подсолена вода се чукват внимателно яйцата и се бланшират за около 1 минута, докато се забулят. В чиниите за сервиране се подлага по ½ кофичка кисело мляко. С решетъчна лъжица върху него се поставят по 2 яйца и се поръсва с настърганото сирене и скилидка чесън. Междурвременно маслото се разтопява, добавя се червеният пипер и с него се "цвърват" порциите. Накрая ястието се поръсва с пресен магданоз и се сервира още топло.

Забулените яйца по панагюрски в оригиналната рецепта се придружават от топла, изпускаща благоуханна пара питка, изпечена на сач. Ако не разполагате с такава, прекрасно може да я замените с франзела от близкия магазин.