Не сте чували за ревен? Ако е така, първото, което трябва да научите е, че това вълшебно растение, характерно с дългиге си стъбла, освен с лечебните си свойства, е известно и с удивителните си вкусови качества! Със своя специфичен кисел натюрел ревенът е прекрасно допълнение както към салати, ордьоври, напитки, така и към... сладкиши. Ефектът е особено впечатляващ, когато сладкишът се окаже... торта! При това... ягодова!

Продукти за 1 торта (с диаметър 24 см)

За тестото:
150 г брашно
50 г нишесте
3 яйца
125 захар
125 г масло
Кората на 1 лимон
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. канела
Щипка карамфил на прах
Щипка сол

За глазурата:
500 г ревен
10 бр. ягоди
100 г мед
1 с.л. лимонов сок
Пудра захар за поръсване
1 пакетче ванилия на прах

Приготвяне:

Всички гореизброени за тестото продукти се смесват и разбъркват, като не забравяме да настържем кората на лимона. Намазваме формата с олио или масло. Разстиламе тестото във формата и го заглаждаме.

Ревенът се обелва, измива се и се нарязва на парченца с дължина 3 см. Нареждаме ги върху тестото, като редуваме с нарязаните на половина ягоди. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на около 40 минути.

Междувременно разбиваме меда с 1 с.л. лимонов сок и ванилията. След като извадим сладкиша от печката, го заливаме с медената глазура и допичаме още 5 минути.

Готовия сладкиш поръсваме с пудра захар и украсяваме с пресни ягоди.