Месенето всъщност не е сложна, нито трудна работа. Но на някои хора не им се удава, нямат време за това, или пък просто не харесват по ръцете им да полепва тесто. Тогава на помощ идва домашната хлебопекарна. Тя ще замеси тестото вместо вас, освен това ще го държи на топло, за да втаса добре, и накрая ще го изпече. А вие? За вас остава само да хапнете топъл, домашен хляб.

Продукти:


315 мл прясно мляко
3 с.л. олио
500 г брашно
1 яйце
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
1 пакет суха мая

машина за хляб

Приготвяне:

Сипете млякото и олиото в хлебопекарната. Добавете малко повече от половината от брашното. Чукнете яйцето и подправете със солта и захарта. Добавете останалото количество брашно,а  най-отгоре изсипете сухата мая.
Различните хлебопекарни предлагат различни режими. Аз избирам бърза програма - с продължителност 2 часа и половина.

Машината замесва тестото с различна интензивност – усилено, бавно, понякога дори спира и го остави да си почине. В затоплената хлебопекарна тестото втасва много добре. Разнесе ли се аромат на хляб, значи е започна процесът на печене.
Звуковият сигнал на машината сигнализира, че хлябът е готов. Извадете го внимателно от кошничката. Обърнете я и за кратко го завийте в кърпа или месал.
За по-хрупкава коричка, може да го наръсите с малко вода отгоре.

хляб

Средата на хляба се получава мека и пореста. В зависимост от избраната програма, може да е с много малки дупчици или да прилича на шуплеста гъба.

Филийка от домашно направен хляб, намазана с масло и поръсена с шарена сол, е едно от най-вкусните неща за похапване.
филийка