След Благовещение Цветница е вторият празник в дните на Великия пост, в който е разрешено похапването на риба. Това ме провокира да предложа едно семпло, но гурманско рибно ястие. Филетата прясна скумрия се приготвят за минути и имат невероятен вкус, който контрастира с вишневото сладко и десертните ябълки.

Какво ви е необходимо за 4 порции:

4 едри филета скумрия
4 ч.л. зехтин
2 сладки обелени ябълки
Листенцата от 1 стрък пресен розмарин
4 с.л. сладко от вишни
4 с.л. ябълков оцет

Приготвяне:

1.Намажете плитък огнеупорен съд с малко от зехтина и поставете филетата в него. Добавете ябълките, нарязани на четвъртини, като ги подредите около скумрията. Облейте ги с останалия зехтин. Поръсете рибата с листенцата розмарин.

2.Печете скумрията във фурната 5-6 минути или докато рибата леко покафенее на места. Междувременно разбъркайте сладкото и оцета в отделна купа. Обърнете филетата скумрия и ги намажете с малко от получената смес, а останалата част разпределете равномерно върху ябълките. Печете още 2-3 минути, докато и рибата, и ябълките покафенеят. Сервирайте още топла с броколи, картофи, пълнозърнести питчици и салата.

Мазните риби като скумрията са особено полезни за здравето и е препоръчително да ги консумираме веднъж или два пъти седмично.

Да ви е сладко и цветущо!