Специално за ценителите на френската кухня, представяме четири изключителни кулинарни предложения.

Рогчета от шунка с майонеза

Продукти за 8 порции:
8 тънко нарязани парченца шунка
1 кг картофи
2 моркова

За майонезата:
5 яйца
1 ч.ч. олио
1 капка винен оцет
1 щипка сол и черен пипер

Приготвяне:
Сварете твърдо двете яйца и отделете жълтъците в порцеланов съд. Стрийте ги добре с дървена лъжица и прибавете към тях един по един 3-те сурови жълтъка. Бъркайте ги непрекъснато, като на 3-4 пъти прибавяте и от олиото. Бъркайте в продължение на 10 минути, докато майонезата добие плътност. Прибавете тогава винения оцет. Оставете майонезата да престои на студено 30 минути.

Снимка: Thinkstock

Междувременно сварете картофите и морковите, обелете ги и ги нарежете на дребни кубчета. Нарежете на дребно и двата сварени белтъка. Размесете добре картофите, морковите и белтъците, посолете ги, поръсете ги с черен пипер и ги прибавете към майонезата.

Разбъркайте добре сместа. Завийте парченцата от шунката на фунийки и ги напълнете с приготвената смес. По желание можете да ги гарнирате с магданоз, кръгчета от домати, краставици или твърдо сварени яйца, с маслини или с парченца сирене.

Сандвичи "Людвик XIV"

Рецептата е за 4 порции:
Разрежете на тънки филийки една франзела. Всяка от тях намажете с майонеза (за предпочитане домашна, виж по-горната рецепта) и добавете към нея шунка, нарязана на ситни парченца.

Снимка: Thinkstock

Захлупете филийката с друга, като и втората филийка намажете с майонезата. Накрая декорирайте с краставица, нарязана на фини колелца. За декорация можете да използвате 1-2 зелени маслини или зрънца царевица.

Пълнени домати "Лале">>

 

 

Пълнени домати "Лале"

Продукти за 4 порции:
12 чери домати
12 ч.л. крема сирене
Няколко филийки шунка, нарязани на ситно

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Нарежете кръстовидно всяко от чери доматите. Почистете внимателно вътрешността и всяко от тях напълнете с по 1 ч.л. крема сирене, смесено с резенчета шунка. Затворете домата и почистете излязлото навън крема сирене. Наредете доматите в голяма сервирана чиния и ги декорирайте с пресен лук или чесън, с насочени към доматкините пера, така че всички те да заприличат на букет красиви алени лалета.

Огретен „Дофиноа”

Продукти за 4 порции:
1 кг картофи
30 г краве масло
50 г настърган кашкавал
350 г сварено прясно мляко
2 с.л. сметана
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки кръгчета. Сложете ги в огнеупорен съд, предварително намазан със счукан чесън и масло. Смесете изстуденото мляко със сметаната и половината от настъргания кашкавал, и прибавете солта и черния пипер. Залейте картофите със сместа и ги поръсете с кашкавал и мазнина. Сложете ястието най-напред на печката да се вари около 10 минути, а след това – на силна фурна около 30 минути на 220 градуса.