Поднасяне на врящо фондю през зимата е “върхът” на кулинарния етикет и в най-претенциозните ресторанти. Фондюто е национално ястие на швейцарците, което е придобило световна популярност. То създава усещане за семеен уют, топлина и приятелство. Може да се консумира като основно ястие, когато никой не бърза.

Думата "фондю" произлиза от френския глагол "fondre", който означава "разтапям". Първата рецепта е от Алпите с разтопено козе сирене във вино и брашно. Разбира се, традиционните съставки са хляб и сирене, но днес има богато разнообразие от други видове - с хапки месо, морски дарове, зеленчуци на малки парченца, шоколад.

Фондюто се приготвя в специален съд, затоплящ се със спирт за горене. Топлината се поддържа на масата от така нареченото решо (rechaud), с което съдът с готовото фондю се сервира на масата. Хапка хляб се набожда със специална виличка с дълга дръжка, която се потапя в топлото фондю. При изваждането виличката се завърта леко над съда, така че сиренето да остане върху хляба и леко да се охлади.

Следват три рецепти за фондю: фондю със сирена, пикантно фондю и шоколадово фондю

Класическа рецепта за фондю

300 мл бяло вино

250 г сирене ементал

250 г сирене грюер

3 ч.л. картофено брашно

1 скилидка чесън

1 с.л. лимонов сок

Индийско орехче, кимион, бял пипер на вкус.

2 франзели хляб

Виното се наливат в съд за фондю да се затопли. Двата вида сирена се настъргват на едро ренде и се прибавят към виното на порции при разбъркване, докато се разтопят. Картофеното брашно се разтваря в 50 мл вино и се прибавя в съда. Сместа се разбърква до сгъстяване и се овкусява с индийско орехче, кимион, бял пипер. Преди да се налее виното в съда, той може да се намаже с чесън. Накрая може да се добави 1 с.л. лимонов сок.

Рецепта за пикантно фондю

500 мл бяло вино

200 г ементал

150 г пармезан

2 чушки пеперони

1 с.л. нишесте

40 мл водка

1 скилидка чесън

2 франзели хляб

В съд за фондю се налива виното. Пепероните се почистват и нарязват на ситно. Скилидката чесън се пресова и заедно се добавят към виното. Сирената се настъргват на едро ренде и се прибавят постепенно към сместа, която трябва да заври. Нишестето се смесва с водката и се добавя към фондюто. Разбърква се до сгъстяване. Франзелите се нарязва с остър нож на кубчета, които с помощта на вилиците са топят в готовото фондю.

Фондю се пие с бяло вино или черен чай.

Рецепта за шоколадово фондю

200 г млечен шоколад

2 с.л. ликьор

2 банана

200 г пресни ягоди

Шоколадът се натрошава на малки парченца. Слага се в съд за шоколадово фондю и се нагрява до разтопяване. Добавя се ликьорът и се разбърква. Придварително ягодите се измиват, а бананите се обелват и нарязват на кръгчета. Съдът с готовото фондю се сервира с горящата чаена свещ, за да се поддържа топло, заедно с плодовете в отделни купички. С виличка за фондю плодовете се потапят в разтопения шоколад. При изваждането виличката се завърта леко над съда, така че шоколадът да се задържи и леко да се охлади.