Не казвайте, че нямате време да направите домашни сладки тази Коледа! Защото домашните сладки не са просто сладкарски деликатес. Те са уют, празничен дух, вълшебен аромат и топяща се наслада за небцето.

Не казвайте, че нямате време, защото блогърката, която ни гостува днес, за да ни покаже как се правят тези фантастични рисувани меденки, намира такова, въпреки че е майка на 4 деца, управлява собствен бизнес и разработва още две нови идеи, които са в процес на реализация.

Люба от bubolinkata.blogspot.bg гостува на LadyZone с вкусна, атрактивна и същевременно лесна за изпълнение рецепта. Така че погледнете дали имате достатъчно брашно в буркана и да започваме, следвайки инструкциите й.

#Коледни меденки

Продукти:
2 яйца
1/2 ч. ч. мед
1 ч.ч. кристална захар
1 ч.ч. слънчогледово олио
1 ч. л. сода бикарбонат
1 с. л. канела
около 400-450 гр брашно

Снимка: bubolinkata.blogspot.bg



Приготвяне:

В дълбока купа разбъркваме на ръка яйцата, захарта, меда и олиото (в тази последователност). Добавяме канелата. Пресяваме брашното отгоре заедно със содата. Замесваме меко тесто (да не лепне). Не е нужно да оставяме в хладилника да отпочине и стегне. Можем да работим с тестото веднага. Върху набрашнен плот разточваме кора с дебелина от 0,5 до 1,5 см. Аз предпочитам по-плоски меденки, затова точа максимално тънко. Изрязваме с желаните формички и подреждаме в тава (ако използвате тефлонови тави, не е нужно да ги намаслявате). Печем на 180 градуса за около 7-12 минути (зависи от дебелината и големината на меденките).

#Тъмна глазура за меденките
 
С тази глазура меденките придобиват много лъскава и тъмна повърхност, която чудесно контрастира на снежнобелия роял айсинг. Приготвя се по следния начин: В чаша сипете 2 с. л. топла вода. В тях разтворете 1 с. л. (с връх) нес кафе. Добавете едно цяло яйце - белтъка и жълтъка. Разбъркайте много добре с вилица. Прибавете и 2 с. л. мусковадо (кафява захар). С помощта на дебела четка нанесете получената смес върху вече изпечените меденки, непосредствено след като ги извадите от фурната. Трябва да са още горещи, за да може глазурата моментално да стегне. Оставете да се охладят напълно и едва тогава декорирайте с роял айсинг.

#Роял айсинг за декорация

200 гр пудра захар
1 белтък
2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок

Белтъкът се разбива съвсем леко и се постепенно се прибавя захарта, лъжица по лъжица. Накрая се слага и лимоновият сок. Трябва да се получи гладка, лъскава и плътна консистенция - нито много рядка, нито много гъста. Най-голямата тънкост е да постигнете оптималната консистенция, подходяща за работа. Това става единствено на принципа - проба-грешка! Ако сместта е прекалено течна, добавете още захар, а ако е прекалено гъста - капнете още малко лимонов сок.

Снимка: bubolinkata.blogspot.bg

Готовият роял айсинг се сипва в малък пош с обикновен накрайник № 1. Ако не разполагате с пош и накрайник, можете сами да си направите фунийка от хартия, целофан или по-твърдо найлоново фолио. С него се декорират меденките, като се рисуват геометрични фигури, плетеници, дантели и т.н. Друг вариант е да се украсят с цветен фондан.

 

Снимка: bubolinkata.blogspot.bg