Ето и няколко приятни рецепти с есенните зеленчуци, които ви представихме в статията “Есенните зеленчуци – какво и как”

Пикантна супа с карфиол и картофи

Необходими продукти : 1 картоф , 1 глава карфиол, 1 супена лъжица зехтин, 2 скилидки чесън, 1 глава нарязан червен лук, 1 малка чаша свеж кантарион, 1 чаша мляко, 2 чаши зеленчуков бульон ( или повече ако е необходимо), лют червен пипер или люспи от червени люти чушки, сол и пипер на вкус.

Обелете и нарежете картофа. В малка тендежра го варете докато омекне. Оставете настрана. В друга тенджера задушете карфиола, докато умекне (приблизително 6-10 мин. ) Осатвете настарана. Когато изстине го нарежете на малки квадратни парченца.

В тенджера за супа, нагорещете зехтина. Нарежете чесъна и го запържете. Добавете лук. Когато лука се сготви поне малко, добавете картофите, карфиола, чушките, кантариона, млякото, бульона, солта и пипера. Намалете котлона, захлупете и го оставете да къкри за половин час.

След като изминат 30 минути е време да направим супата. Ако имате блендер, изсипете съдържанието от тенджерата в него и разбивайте, докато не получите пюре. Ако не разполагате с такъв уред, пасирайте на ръка или с миксер.

След като получите пюрето, оставете супата да къкри още половин час, като добавите още бульон, докато не получите идеалната консистенция.

Сладка зелева салата

Необходими продукти – 6 чаши настъргано зеле ( приблизително ½ глава), 1 чаша нарязана на ситно, сурова зелена чушка, ½ чаша захар, 2 супени лъжици зехтин, 1 чаша настърган морков, ½ чаша нарязан червен лук, ½ чаша бял винен оцет, 1 чаена лъжица горчица, ½ чаена лъжица сол

Прибавете в купа за салата зелето, моркова, чушката и лука. Прибавете захарта и останалите продукти в малка купа и разбийте добре. Полейте зеленчуците със получения сос, похлупете и оставете да преседи 1 час

Тиквен крем брюле

Необходими продукти – 2 чаши бита сметана, щипка индийско орехче, ½ чаша захар + 1/3 чаша за глазурата, ½ супена лъжица ванилова есенция, щипка джинджифил, 4 жълтъка, 1/3 чаша свежа тиква, ¼ чаена лъжица канела

Загрейте предварително фурната на 150 градуса. В средна тенджера загрейте сметаната, канелата, индийското орехче и джинджифила на средна температура, като бъркате постоянно, докато не започнат да врят. След като заврят ги махнете от котлона и ги оставете за 10 мин.

Междувременно, прибавете жълтъците с ½ чаша захар в голяма купа. Разбийте докато не получите светъл цвят и захарта не се разтвори. Изипете в получената смес топлата сметана и долейте тиквата и ванилията.

В голяма тава за печене наредете в нея 4-6 малки гювечета ( или други съдинки, които биха ви свършили работа). Изсипете тиквената смес в гювечетата. Поставете тавата в средата на фурната и внимателно я напълнете с гореща вода, като внимавате да не попадне вода в гювечетата ( водата трябва да стига средата на съдниките).

Печете за около 25-30 минути, докато крема не се стегне ( както при крем карамел). Извадете го от фурната и го оставете да се охлади, като държите в хладилника няколко часа или дори 1 нощ. Разтопете останалата 1/3 захар, докато не стане кафява и залейте.