Започнат ли да падат листата, из въздуха се вдигат най-различни вкусни аромати – печени чушки, компоти от дюли, печени кестени, тиква, варена царевица… Мили бабки пекат кестените върху специални скари, поставени на тротоарите и продават малки, дъхави пакетчета с вкуснотия. Вкусът е плътен, предизвикващ небцето, леко опушен, гальовен, мек. Като истинска есен. 

Печените кестени са не само вкусни и ароматни, но и изключително полезни. В 100 гр се съдържат само 2 г мазнини, калий, желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, витамините С и В12 и никакъв глутен. Това ги прави предпочитана храна както за хора на диета, така и за алергични към глутена. 

Само не ги бъркайте с онези, от дърветата, които растат почти във всеки град. За разлика от конските кестени, сладките кестени са именно тези, които могат да се ядат. Плодовете на конския кестен са полезни и се използват във фармацията, но не са ядливи. Двата вида са толкова различни, че са от различни семейства.

Печени кестени може да си приготвите и вкъщи. Предлагаме ви два начина – на фурна и директно в накладен огън. Вкуса на кестените, изпечени в открит огън, определено поставяме на първо място. Но тъй като не всеки може да си позволи „лукса” да си спретне малка клада, в другия вариант ви предлагаме да включите фурната.

Печени кестени във фурна

1. Измийте кестените.

2. Вземете голям остър нож и направете разрез на едната страна на кестена. Най-добре е той да е под формата на кръст, тъй като това ще направи и последващото белене на кестена по-лесно. Не пропускайте тази стъпка. При печене кестените се надуват и започват да хвърчат. Ако не искате есенните ядки да излетят и да счупят стъклото на фурната ви, задължително направете тези прорези. За тази практика се говори още в трактат от 16 в, в който се описва как кестените трябва да се пробият "за да може през дупката да излиза вятърът, който огънят раздвижва.”

3. Наредете кестените с нарезите нагоре в тавичка и ги сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

4. Печете около 20 минути. Когато са готови, кората на кестените започва леко да се отлепва там, където сте я срязали.

Печени кестени в огън

Навън може да печете кестените като директно ги хвърляте в разпаления огън. Когато са готови, те сами се разпукват и с отривисто движение изхвръкват от огъня.

Друг вариант е да поставите две тухлички или големи камъни, върху тях да поставите тенекия и на нея да наредите кестените.

Върху жар може да поставите метална скара и върху нея да наредите кестените. Така ще се пекат по-бавно, но за сметка на това вкусът им е неповторим.

Върху разпаленото барбекю, в подходящ съд, също е вариант.

Яжте кестените, докато са още топли. Нямат нужда от допълнително подправяне, но по желание може да посолите и дори да добавите малко масълце върху горещата току-що обелена ядка.
 

Вкусно, нали?