Ако вкусът на есента са печените чушки и зрелите ябълки и круши, то лятото си умира за прясна мента и лимон. Един стрък от свежата зелена подправка може да се купи от пазара срещу 1 лв. Малко добавки, много лед и получавате най-приятния начин да се освежите, да доставите удоволствие на небцето си, а и съветстта ви да остане чиста, заради малкото калории.

Ментонада

2 лимона
1 л. вода
1 с. л. кафява захар
5 с.л. бяла захар
10-15 листа свежа мента

Изстискайте сока на лимоните и го сипете в стъклена кана. Стрийте кафявата захар с 5 листа мента. От стриването захарта поема ментовия вкус, а листата по-лесно стават на ситни парченца, заради натиска със захарните кристалчета. Добавете в лимоновия сок.

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg

Подсладете с останалото количество захар. Бялата захар може изцяло да замените с кафява, мед, кленов сироп или агаве. Долейте с вода и разбъркайте. Останалите ментови листа нарежете. Трябва да са на ситни парченца, които да минават през сламка, ако пиете ментонадата така; или оставете листата цели, за да останат на дъното, след като отдадат аромата и вкуса си. Разбъркайте и оставете да се охлади в хладилника.

 

Ментово-лимонов сладоледен йогурт

400 г кисело мляко
5 ментови листа
сокът на 1 лимон
кората на половин лимон (настъргана)
5-6 с. л. захар

Сипете киселото мляко в кутия и го разбъркайте. Стрийте ментовите листа със захарта и добавете към киселото мляко. Сипете лимоновия сок. Подсладете със захар и овкусете с лимонови корички. Сложете във фризера за една нощ. Преди да сервирате, оставете сладоледения йогурт да отпусне малко.

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg


Сипете в стъклена купичка и гарнирайте със свежо настъргана лимонова кора и 1-2 малки листа мента.