Докато в България потъркваме лакомо длани пред добре запеченото с хрупкава коричка коледно прасенце, пуйката е коронният номер върху трапезата в повечето страни от западния свят. Глазираната коледна шунка и пуешкото роле с плънка от сушени сливи са сред звездните превъплъщения на това така любимо на много нации по света птиче месо.

В действителност голямата част от обичаите в западните страни са заимствани от традициите в Обединеното кралство. И това, разбира се, е обяснимо. Традицията отрежда централното място върху коледната трапеза на месното блюдо. Както и във Великобритания, така и в страни като Франция, Германия, Испания, Бразилия, Америка, Русия и т.н., това е пълнената пуйка. Глазираната коледна шунка, свинското месо, говеждото или пуешкото роле с плънка от зеленчуци или плодове също са сред шедьоврите на коледната трапеза в много страни по света. Месните ястия винаги са придружени с гарнитура от картофено пюре, брюкселско зеле с бекон, печени или задушени зеленчуци.

Начело в списъка на коледните лакомства са хрупкавите сладки и бисквити, ухаещи на мед, джинджифил и канела, тиквеният кейк, традиционният пудинг със сливи, и не на последно място, неподражаемият ябълков пай.

Поднасяме на вниманието ви рецептите на две традиционни празнични ястия, без които американците, британците и други народи от европейския свят не сядат на коледната трапеза:

Пуешко роле със сини сливи

Продукти:

1,4 кг пуешко филе, нарязано на 4 парчета

24 г брашно

25 г краве масло

15 мл зехтин

100 мл сухо бяло вино

100 мл бульон

сол и черен пипер на вкус

За плънката:

10 сушени сини сливи

50 г замразени червени боровинки, смлени

50 г галета

кората на 1 лимон

1 яйце

1 с.л. сушен градински чай (салвия)

¼ ч.л. сол

Приготвяне:

Изтънете с чук месото. За плънката смесете всички продукти, нарязани на ситно. Разпределете върху месото. Навийте всяко на руло и закрепете с клечки за зъби. В тиган разтопете маслото. Запържете рулата за няколко минути от всички страни. След това ги преместете в керамичен съд. Към маслото в тигана добавете брашното и виното. Щом се сгъсти, залейте месото със соса. Печете във фурна за около 1 ½ -2 часа на 200 градуса. Преди сервиране декорирайте всяка порция с по няколко сушени сливи и орехи наоколо.

Снимка: iStock

Ябълков пай с касис

Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

1 бакпулвер

¾ ч.ч. кисело мляко

¾ ч.ч. олио

3 ябълки

пудра захар за поръсване

червен касис за украса

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко и олиото. При непрекъснато бъркане постепенно прибавете пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте добре до гладка смес. Сипете полученото тесто в намазнена набрашнена кръгла тавичка. Разстелете го добре по стените. Отгоре наредете нарязаните на тънки полумесеци ябълки, като ги притискате леко в тестото. Печете до златисто в умерена фурна, предварително загрята на 150 градуса, за 30-40 минути. След като изстине, поръсете с пудра захар и украсете със зрънца червен касис.