Е, хайде, толкова е лесно и приятно за приготвяне. Няма никакви консерванти, а така полезното какао е в изобилие. Като прибавим горския дъх на боровинките и есенното обаяние, идващо от нежната хрупкавина на лешниците, удоволствието е гарантирано!

Продукти:

300 г захар
125 г краве масло
250 г мляко на прах
5-6 с.л. какао
1 пакетче ванилия
1 щипка лимонена киселина
лешници
боровинки

Приготвяне:

Захарта се разтваря в 250 мл вода и се оставя да кипне. Снема се от огъня и се прибавят маслото, ванилията и лимонената киселина. Разбърква се леко, докато се разтопи маслото, след което горещият разтвор се изсипва в сухата смес от какаото и млякото на прах. Разбърква се енергично с лъжица. Обикновено остават малки бучки от какаото, които могат да се разбият с миксер или шоколадът се прекарва през голяма цедка, като бучките се притискат с дървена лъжица. Шепа леко препечени счукани лешници и още толкова боровинки придава незаменимо класическо очарование и неустоим вкус на това сладко изкушение.

Така приготвеният течен шоколад е чудесна съставка при направа на торти и всякакви сладкиши. При увеличаване на количеството на водата до 300-350 мл тази божествена благина се превръща в превъзходна заливка на кремове и сладоледи.

 

Пияни вишни в тъмен шоколад >>

Шоколадови целувки с дъх на кокос >>

Шоколадова торта с бренди и банани >>

Шоколадовите бонбони - наслада с история >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...