Мед и кашкавал или сирене и диня? Комбинацията на сладко и солено е особено любима и предпочитана за някои хора, за други - ужасна. Меките сирена, като бри и камембер, се комбинират чудесно с плодове, за да бъдат приготвени като леко и приятно за сетивата предястие. Комбинацията от солено и сладко тук е балансирана до съвършенство.

Камемберът е с мека вътрешност и малко по-твърда коричка. И той, и брито обикновено са с форма на малки питки в разфасовки от по 125 грама. Цената им варира от 3 до 10 лв. в зависимост от вида и теглото. Ако не сте любители на по-екзотичните сирена обаче, винаги може да запечете добре познатото ви бяло саламурено сирене. Уточняваме обаче, че вкусът ще е малко по-остър и няма да се получи ефектът с разливането на меката вътрешност обаче, след като отрежете първото парче. 

Печното сирене с току-що приготвен конфитюр е чудно предястие за двама. Перфектното му допълнение е чаша от бяло вино със замразени малини или капини, вместо кубчета лед.

Необходими продукти:
питка камембер
1 нектарина, нарязана на малки кубчета
4-5 замразени малини
1 с. л. захар (мед)
пресен розмарин
черен пипер
1/2 ч. л. балсамов оцет



Начин на приготвяне:

Нарежете нектарината на малки кубчета. Сложете я в тигана, поръсете със захарта и добавете 2 с. л. вода. Оставете да поври, докато плодовете омекнат. По желание може да добавите подправки за аромат и допълнителен вкус - канела, ванилия или стрък мента.

Сиренето се запича в предварително нагорещен тиган за 5-7 минути.

Полейте с плодовия конфитюр и подправете с няколко листенца пресен розмарин. 

Поръсете с ядки, за да дадат допълнителна плътност и хрупкавост.

При печене на сиренето се получава ефектът фондю - вътрешността става течна. Направете не голям разрез с остър нож, за да й позволите да се е излее като вулкан навън, когато го сложите в чиния. 

Поръсете с черен пипер. Особено подходящ е този с вкус на шоколад.

Консумирайте с брускети, като директно загребвате с тях от сиренето.