Кой не го знае? Кой не е чувал за него? Кай не го е пожелавал и не е мечтал за него? Е, може и да има някой, но аз до сега не съм срещала човек, който да устои на топлината, мекотата, очарованието и притегателната сила на… шоколада – неописуемия вкус и съблазнителното усещане, което носи в същността си.

Може би ще кажете, че всичко това е трудно да се открие в едно парченце шоколад, но аз не ви говоря за този, който се продава в магазините, опакован в цветни хартийки. Истинският шоколад се състои само от една съставка – без захар, без мляко и без химикали – тази единствена съставка е суровото какао. Шоколадът е мистика и страст и приготвянето му е истинско удоволствие, но за да се постигне завладяващият му вкус, е необходимо да се вложи и много любов.

За какаото няма сезон – шоколадът винаги е на мода. Какаовото дърво цъфти и ражда плодове през цялата година. Всяко проучване на шоколада води до един и същи извод – в шоколада има нещо, което е наистина добро за нас.

Какаовото зърно винаги е било може би най-добре пазената тайна в цялата история на храненето. Суровото какаово зърно е една от най-невероятните природни храни, което се длъжи най-вече на неговия минерален състав и на много от уникалните му свойства. Какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти, от която и да е храна в света – повече отколкото червеното вино, сините боровинки, асаи, нарове и годжи бери взети заедно. Това обаче е само началото – какаото е източник номер едно на магнезий, желязо, манган и цинк. Сигурно сте чували, че шоколадът и любовта вървят ръка за ръка и някак много добре си подхождат. Това е, защото какаото съдържа в себе си същите вещества, които произвеждаме в телата си, когато сме влюбени. Това е и една от основните причини той да ни привлича така силно!



Суровото какао дава надежда на всички шокохолици по света! Можете да превключите страстното си увлечение от приготвения, обработен шоколад към супер хранене със суров шоколад. Ако сте голям любител на шоколада и лесно се поддавате на изкушението, е важно да не забравяте – свръх консумацията на сурово какао има един съществен страничен ефект – може да доведе до това да имате най-щастливия ден в живота си!

Но... Винаги има едно „но” дори когато говорим за едно от най-прекрасните изкушения на света. Да, шоколадът има и друга страна. Доста по-тъмна и доста по-горчива. Не, не искам сега да разказвам подробно за нея. Просто знайте – за производството на повече от половината какао в света се използва детски робски труд. Говорим за стотици хиляди деца. Знам, звучи доста грубо - шоколадът се прави от деца за деца, но едните никога не разбират, че това е наслада. Е, винаги има и избор – просто поглеждайте опаковката на вашия шоколад или пакетчето какао, което купувате – на тези, които са изработени от свободните хора, е поставен знакът на “Fair Trade” – свободната търговия. Аз поне винаги правя така.

И така, снощи се оказахме вкъщи с моята най-добра приятелка Ани, снабдени точно с един такъв пакет сурово какао и няколко шепи белени бадеми. Е, и двете обожаваме и марципан, и шоколад, а как добре си отиват заедно. Направихме си бонбони с вдъхновение и за вдъхновение. Най-лесните и бързи, които може би сте виждали, но се топят в устата и носят много усмивки на щастие и блаженство!

Продукти:

•100 г сурови белени бадеми
•1 ч. л. кокосов крем
•3 ч. л. мед
•сурово какао на прах

Суровите бадеми се смилат на прах. Кокосовият крем леко се затопля и заедно с меда се смесва добре с бадемите. Ей така, за красота и симетрия половината се овалват в сурово какао на прах, а другата половина не.



Още от вкусните рецепти на Ваня Ирибаджакова може да видите в блога й - thinkaboutorganic.com