Коблер е традиционен американски сладкиш от запечени плодове, потопени в собствен сироп и покрити с бисквитена коричка.

Продукти за 10 порции:

За плънката:
6 ч.ч. вишни
1 ч.ч. захар
2 с.л. царевично нишесте
1 щипка сол

За бисквитеното покритие:
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.ч. захар
6 с.л. краве масло
¾ ч.ч. сладкарска сметана
пудра захар
сладолед за украса

Приготвяне:

1. Загряваме фурната до 200 градуса. Смесваме вишните, захарта, нишестето и солта. Изсипваме всичко това в тава за печене.

2. Правим бисквитеното тесто, като смесваме брашното, бакпулвера, захарта и солта. Добавяме маслото на големи късове и бъркаме, докато станат на малки гранули. Прибавяме сметаната и разбъркваме с вилица, докато тестото я поеме напълно. Прехвърляме тестото върху работната повърхност и замесваме един.два пъти, като събираме всички парченца на топка.

3. Разточваме на кора с дебелина 1 пръст и я нарязваме на квадрати. Нареждаме ги върху плънката в тавичката. Намазваме отгоре със сладкарска сметана и поръсваме с пудра захар.

4. Печем около 1 час, докато плодовете в сиропа започнат да къкрят, а бисквитеното тесто придобие златист цвят. Ако започне да покафенява преди плодовете да заврат, покриваме с фолио. Оставяме да се охлади поне 30 минути преди сервиране.

И за да подчертаем сезона, украсяваме всяка порция с топка сладолед.

Този превъзходен сладкиш може да си приготвим и с почти всички летни плодове – праскови, малини, боровинки, кайсии, дори ябълки или круши.


Споделете с нас нови и любими за вас кулинарни постижения. Очакваме ви тук или тук - във вкусните страничка на нашите форуми :)