За да може на Коледа и хората с непоносимост към глутен (протеинът в житото, ръжта и ечемика) да се наслаждават пълноценно на трапезата, eто предложение за едно богато меню със специалитети от Италия без съдържание на глутен.

Портокалова салата

2 портокала

1 червен портокал

1 грейпфрут

1  глава червен лук

1 авокадо

3-4 с.л. зехтин екстра върджин

Сол и черен пипер на вкус

Портокалите и грейпфрутът се измиват, обелват и нарязват на филийки. Лукът се обелва и нарязва на лунички. Подреждат се в плоска чиния и отгоре се нареждат резенчета от обеленото авокадо. В отделна купичка се разбъркат зехтинът със сол и черен пипер до гладка емулсия. С получения дресинг се полива подреданата салата. Отгоре се украсява с листчета мента. 

 

 

Салатата може да се поднесе  с  коктейл Мартини или Аперол със сода.

Пълнени калмари със сос от зелен грах

4 почистени калмари с пипалата

8 големи скариди

500 г зелен грах

1 морков

1 скилидка чесън

1 чаша зелен фасул (пресен или замразен)

1 червена и 1 жълта чушка

50 мл зехтин

30 мл бяло вино

½ ч.л. суха мащерка

Черен пипер и сол на вкус

Рецепта за бульон от скариди

В 500 мл вода  се сваряват скаридите с един стрък праз, един стрък целина, един морков и сноп дръжки от магданоз. 15 минути след завирането бульонът се прецежда и е готов за ползване.  

Рецепта за плънката

В зехтина се задушава за малко скилидка чесън и се изважда. Морковът и чушките се нарязват на жулиени и се слагат в зехтина да се задушат. Прибавя се и зеления фасул за още 3-4 минути.  Върху прозрачно фолио се оформят снопчета, като подредите на пластове 4-5 зеленчукови жулиена, 2 скариди и още 4-5 зеленчукови жулиена. Калмарите се измиват и подсушават.  Във всеки калмар се слага по едно снопче и внимателно се изтегля фолиото. Напълнените калмари се затварят с пипалата или клечка за зъби. Запичат се на горещ сух тиган от двете страни, докато почервенеят. Поливат се с виното и огънят се намалява. Добавя се горещия бульон и под капак се оставя да къкри 15 минути.

Рецепта за соса от грах

В друг тиган се загряват 1-2 лъжици зехтин и се добавят грахът и мащерката. Добавя се 200 мл горещата вода и се вари около 20 минути. Когато грахът е готов се пасира и овкусява със сол и черен пипер.

Предястието се сервира в голяма чиния по един пълнен калмар, гарниран със соса от грах.

Препоръчва се с вино Пино Гриджо.

Ризото с Шампанско

50 г масло

1 малка глава бял лук

350 г ориз за ризото

500 г зеленчуков бульон

500 мл Шампанско

100 г Пармиджано Реджано

В дълбок тиган се разтопява маслото и се задушава на дребно нарязаният лук. Прибавя се оризът, без да се мие. Задушава се, докато стане прозрачен. Шампанското се добавя по малко при непрекъснато бъркане, докато напълно се поеме от ориза. Посолява се на вкус. Готвенето се довършва със зеленчуков бульон като се внимава оризът да остане ал денте, т.е, да е добре сварен, но не напълно омекнал. Дръпва се от огъня и се прибавя настърганото сирене. Разбърква се и се сервира.

 

 

Препоръчаното  питие за това специално ризото е Шампанско.

Медальони от сьомга със зелен пипер

4 котлета сьомга

2 с.л. зехтин

250 мл течна сметана

1 лъжичка зелен пипер на зърна (предварително накиснати в 2-3 с.л. бяло вино)

1 малка глава лук

1 с.л. масло

3-4 с.л. доматен сос

2-3 листа пресен босилек или 1-2 щипки сушен

250 мл рибен бульон

Котлетите се обезкостяват и се завръзват всеки хоризонтално с кухненски канап, така че да се получи кръг.

Приготвяне на соса

Задушава се ситно нарязаният лук в дълбок тиган с маслото и зехтина на слаб огън, докато стане прозрачен. Прибавя се отцеденият зелен пипер и доматеният сос. Когато всичко се смеси добре, се прибавя сметаната, предварително разредена с бульона и се оставя да къкри още 5 минути.

В  друг тиган се загряват 2 с.л. зехтин и се запържват медальоните сьомга от двете страни на силен огън за не повече от 3 минути всяка. Поръсват се с виното от зеления пипер и се оставя, докато се изпари. Прибавя се сосът и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути.

Готовите медальони се сервират поляти със сос.

Препоръчаното питие е вино Шардоне.

Пълнени фурми

12 фурми

50 г пудра захар

100 г маскарпоне

½ ч.л. канела

1 с.л. ром

12 половинки орехови ядки

В купа се разбиват маскарпонето с пудрата захар. Прибавят се ромът и канелата.Изваждат се костилките от фурмите без да се разделят напълно. С помощта на щприц се напълва всяка фурма с крема и се поставя отгоре половинка орех. Пълнените фурми се оставят да почиват 2 часа в хладилник преди сервиране.

 

  

 

Подходящото питие  към пълнените фурми е  десертен мускат.

Наздраве!

Добър апетит!

Весело посрещане на Коледа!