Дояло ви се е нещо топло, пухкаво и хрупкаво? Но нямате време да се впускате в кулинарни приключения? Е, имате пред себе си точната рецепта!

Продукти:

8 -10 бр. виенски кифли или кроасани без сладък пълнеж
1 пълна ч.ч. с натрошено сирене
5 с.л. олио
50 г краве масло
4 яйца
½ кг прясно мляко
½ ч.ч. захар
Настъргана кора от 1 лимон
Ванилия

Приготвяне на този скромен шедьовър:

Намазваме тавата, в която ще печем баницата, с олио. Нареждаме половината от разрязаните по дължина кифлички и се заемаме със сместа за заливане. За целта разбиваме в дълбок съд яйцата, сиренето, прясното мляко, захарта, маслото, лимонената кора и ванилията. Върху кифличките изливаме половината от сместа. Над получения пласт подреждаме останалите парчета, а най-отгоре разстиламе и останалата смес.

Баницата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за кратко, докато се зачерви.

Можем да я поднесем и топла, и охладена, при желание – посипана с пудра захар.