Какво ви е нужно:

  • ябълков оцет или оризов оцет за суши
  • билки, плодове, сушени подправки, сушени или свежи ядливи цветя, пресни подправки
  • стъклена бутилка с тапа или капачка


Приготвяне:

За ароматния оцет най-важно е как ще изглежда накрая, така че подберете прозрачна бутилка, която ще разкрива красотата му. Стерилизирайте я добре и оставете да изсъхне, след което загрейте ябълковия оцет на котлона до кипване.

Преди това подгответе подправките, плодовете или билките, които сте си избрали да сложите – измийте ги внимателно и оставете да съхнат на кухненска хартия.

Напълнете 1/3 от бутилката с подбраните от вас подправки, билки или плодове – гледайте те да са колкото се може по-цветни и носещи настроение, за да може вашият ароматен оцет не само да е вкусен, но и да се превърне в произведение на изкуството.

Изсипете току-що кипналия оцет в бутилката, но не пълнете догоре. Оставете да изстине за около 2 часа в хладилника и сложете тапа или капачка, която ще затвори съда плътно.

Оставете отново в хладилника за 2 седмици, за да може подправките и билките да си пуснат аромат и цвят. За да запазите за по-дълго оцета свеж, след тези 2 седмици прецедете течността и махнете подправките. Отново поставете на хладно.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-подходящите съставки за ароматния оцет са: розмарин, сушени люти чушки, чесън, босилек, невен, магданоз, копър, мащерка, салвия (градински чай), чубрица, естрагон, мащерка. Можете да използвате и портокалови кори, лимонови кори, ядливи цветя. Можете да експериментирате с различните аромати и цветове, да съчетавате изсушени със свежи цветя и подправки.

Така приготвеният ароматен оцет е подходящ  за дресинг на салати и ястия. Ако ви предстои гостуване, не купувайте традиционно бутилка вино, която да поднесете като подарък на домакинята, а направете красив ароматен оцет, който със сигурност ще се хареса от всички.