Рецептата на този традиционен за Великобритания пудинг е достигнала до нас от далечния 17. век. Има и друг разпространен в по-късно време вариант на сладкиша, при който за сгъстяването на крема започнали да добавят хлебни трохи. Но рецептата, която ви поднасяме е най-близка до оригиналната. Тестото при нея е пандишпанено, напълнено е със сладко и е облято с нежна сладост от хрупкава целувчена глазура.

 

 

Продукти за 6 порции:

За пандишпаненото тесто
125 г краве масло
125 г ситна кристална захар
2 яйца
125 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
6 с.л. сладко от грозде (или според предпочитанията)

Сладко от грозде >>

За крема
300 мл прясно мляко
300 мл пълномаслена сметана
1 шушулка ванилия
4 яйца
75 г кристална захар

За целувчената глазурата
4 белтъка
225 г пудра захар

Приготвяне:

Напълнете формата за торта (или малки формички за сладкиши) с пандишпаново тесто и крема, поставете я във фурната и печете на водна баня. Водата равномерно ще разпръсне топлината във фурната, благодарение на което кремът ще се сгъсти до нежна мека консистенция и няма да се образуват бучки.

Покрийте сладкиша с продуктите за глазурата (белтъците и захарта) и веднага го поставете във фурната, където глазурата бързо ще се зачерви. Наблюдавайте го, докато придобие нежен златист загар и веднага го извадете.

 

Пудинг от грис със сладко от смокини >>

Пудинг Амарето с целувки >>

Кокосов чиа пудинг с нар >>

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...