Крушата е великолепен плод не само за директна консумация в прясно състояние, но и идеална добавка към всякакви сладки и солени ястия. Меденият вкус и сладък аромат на крушата придават финес и мекота на всяко блюдо, имало щастието да се „обвърже” с този превъзходен дар на есента. Ето няколко идеи, които специално подбрахме за нашите читатели-кулинари:

Зеленчукова салата с круши

Пригответе салата-микс от зеленчуци по ваш избор и според сезона. Подберете по една круша от три различни сорта, нарежете ги на малки кубчета и ги прибавете към салатата. Обогатете я с десертно сирене и я подправете със зехтин и лимонов сок. Завладяващата комбинацията на различни сортове круши придава на салатата по-плътен вкус и наситен аромат.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Печено филе с круши

Нарежете няколко круши на едри резени и ги добавете в тавата с пилешкото или свинското филе. Добавете подправките и печете. Печеното месо и круши поръсете с наситнен пресен розмарин. Сервирайте блюдото с гарнитура от зелена салата.

Снимка: newworld.co.nz

 

Свинско филе с круши >>

 

Thai круши

Към пилешки гърди соте, нарязани на кубчета, прибавете едри резени круши. След това поръсете със ситно нарязан пресен джинджифил и червен пипер. Задушете на умерена температура ок. 5-8 минути максимум. Поръсете блюдото със ситно нарязан пресен магданоз и фъстъци. Сервирайте с гарнитура от варен ориз или макарони.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Печени круши с шоколад

Разрежете крушите на половинки, извадете сърцевината и ги подредете в тава за печене. Гответе, докато омекнат, в продължение на 15 минути. Извадете ги, облейте с разтопен шоколад и отново ги върнете във фурната за още 5 минути. Накрая поръсете с лешници.

Снимка: merchant-gourmet

 

Сладкиш с круши и стафиди >>

 

Печени круши със сирене Бри

Едно предястие, което ще ви впечатли с финия си вкус и упойващ сладък аромат. Нарежете няколко круши на филийки и покрийте всяка от тях с тънко резенче сирене Бри.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Поръсете с фино смлени лешници или натрошени орехи и печете във фурната, докато сиренето започне да се топи.

 

Пълнени круши

Нарежете на половини няколко круши и ги изчистете от сърцевината им. Запълнете ги със пасирана смес от обелени и нарязано на ситно круши, сирене и магданоз. Печете ги във фурната, докато сиренето се разтопи.

Снимка: iga.net

 

Хрупкави круши

Нарежете няколко круши на тънки резени или на половинки. Наредете ги в тава за печене и ги облейте с кленов сироп. Поръсете с дъжд от овесени ядки, смесени предварително със захар, брашно и разтопено масло. Печете, докато сладкишът се покрие с тъмно златист загар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Сладко от круши с лавандула >>

 

Салца круши

Поръсете и разбъркайте бял пипер, кориандър и лимонов сок в пюре от круши. Получената вкусотия сервирайте като гарнитура към сьомга, бяла риба или пиле.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

5 рецепти с пилешко, които не сте пробвали >>

7 удоволствия, наречени... мъфини >>

5 идеи за домашно сладко >>

Големи закуски за малки шампиони >>