Запознайте се с няколко плодови изкушения, които несправедливо са наречени с прозаичното име "супи”. В различните европейски страни тези нежни десертни гозби си приличат по начина на приготвяне, а се различават по плодовете, които са в основата на всяка една от тях. Вероятно в първия момент ще ги възприемете като компоти, но всъщност това не е така, тъй като технологията за направата им е съвсем различна. Когато си ги измайсторите, сами ще се убедите, че могат да бъдат наречени само и единствено вълшебства. Всички рецепти са за 4 порции:

>>

Немска с малини

Продукти:

500 г малини (пресни или замразени)
100 г захар
40 г нишесте
щипка сол
500 мл бяло вино
500 мл вода
бишкоти

Приготвяне:

Измитите малини се поръсват с половината от захарта и ги слагат в хладилника. Нишестето се разбива с водата, щипка сол и останалата захар и се сварете за няколко минути. Сваля се от огъня и се добавя виното. След като поизстине леко, се залива с малините. Поднася се с бишкотите.

Датска супа с ябълки

Продукти:

700 г ябълки
1 лимон
200 г ябълков сок
канела
захар

Приготвяне:

Ябълките се нарязват на ситно и се заливат в съда, в който ще готвим с вода, докато се покрият. Задушават се на тих огън. Пасират се и накрая се прибавят захарта, канелата и лимоновия сок. Сервира се още топла.

Австрийска с ягоди

Продукти:

500 г ягоди (пресни, сушени или замразени)
300 мл бяло вино
250 г захар
½ лимон

Приготвяне:

Избират се част ягодите – по-твърдите, и се слагат в хладилника. Останалите се пасират, разбъркват се със захарта и лимоновия сок. Получената смес се изстудява добре. Сервира се, разпределена в десертни чаши и украсена с целите ягоди.

Норвежка със сливи

Продукти:

200 г сушени сини сливи без костилките (или пресни)
50 г овесени ядки
1 л вода
ок. 250 мл портокалов сок
захар на вкус

Приготвяне:

Сливите се нарязват и сваряват заедно с ядките във водата, докато поомекнат. Прибавят се сока и захарта. След като сместа изстине, порциите се поднасят с украса от бисквити.

Руска с касис

Продукти:

300 г касис
700 мл червено вино
100 г захар

Приготвяне:

Захарта се вари във вода, докато се получи гъст сироп. Едва тогава се прибавя виното и плодовете. Кипва се, като се бърка непрекъснато. Може да се поднесе и топла, и студена.

Италианска с лимони

Продукти:

3 лимона
150 г захар
4 жълтъка
250 мл бяло вино

Приготвяне:

Захарта се разбива със сока, изстискан от лимоните. Яйцата се разбиват с виното и 250 мл вода. Прибавя се захарта с лимоновия сок и при непрекъснато бъркане се се затопля на тих огън, докато се получи крем, без да завира. След като се свали от котлона, се бърка, докато поизстине. Супата се поднася студена.

Баварска с череши

Продукти:

500 г череши (пресни, сушени или замразени)
50 г захар3 с.л. бели стафиди
1 л прясно мляко
ванилова захар
кората на 1 лимон
щипка сол
1 с.л. нишесте
30 г масло
1 яйце
бадеми

Приготвяне:

Черешите се почистват от костилките, поръсват се с част от захарта и се смесват с попарените стафиди. 750 мл от млякото се кипва, прибавя се останалата захар, солта, разбитото яйце и нишестето, размито в останалото мляко. Вари се около 2 минути. Накрая се слага настърганата лимонова кора. С получения крем се заливат черешите и стафидите. Преди поднасяне се украсява с настъргани бадеми.

Ябълков сайдер с боровинки >>