Наричат я "Царицата на билките". Тя е същинска съкровищница на витамини и минерали. По съдържание на витамин С шипковото плодче няма равно на себе си! Това се отнася с пълна сила и за безценните минерали (калий, магнезий, натрий, калций и фосфор), по чието количество шипката дори превъзхожда много плодове и зеленчуци. Плътният и обсебващ вкус на шипковия мармалад пък позволява да се насладим на най-разнообразни вкуснотии с негово участие. Ето защо в сезона на есенните дарове с радост и нетърпение ви поднасяме няколко изкусителни класически рецепти с главната роля на Нейно Величество Шипката:

Шипков мармалад

Продукти:
6 кг шипкова каша
2-2,5 кг захар
4 ябълки по желание

Приготвяне:
Кашата се вари в широк съд, за да се изпарява по-лесно, като се бърка. Отначало трябва да се внимава да не загори. Добавя се захарта. Бърка се, докато мармаладът се сгъсти и започне да пада на парчета от лопатката. Сваля се от огъня, оставя се да изстине малко и се сипва в буркани. Листенце индрише във всяко бурканче би придало нежно ухание и свежест на домашния мармалад. Ако сварите шипковата каша заедно с 4 обелени ябълки, почистени и нарязани на малки кубчета, ще придадете на мармалада още по-неотразим вкус и аромат.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сладко от шипки

Продукти:
1 кг шипки
1,5 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина
вода

Приготвяне:
Шипките се нарязват на половинки по дължина, изчистват се добре от семките и мъхчетата, покриват се с вода и се слагат да кипнат. След това водата се изхвърля. Процедурата се повтаря 2-3 пъти. Захарта се сипва в тенджера с 1,5 л вода. Капва се лимонената киселина и се вари до получаването на сироп. Добавят се шипките и всичко се вари до готовност.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Балеринки с шипков мармалад

Продукти:
150 г краве масло
2 яйца
200 г пудра захар
400 г брашно
1 бакпулвер
250 г шипков мармалад
пудра захар за ръсене
ванилия

Приготвяне:
Брашното се пресява 2-3 пъти и с маслото се правят трохи. Слагат се бакпулверът, захарта и яйцата и се замесва тесто. Разточва се кора, дебела 1 см, и с назъбен тенекиен кръг се изрязват кръгове и гевречета, които се пекат поотделно. Кръговете се мажат с мармалад, а гевречетата се ръсят с пудра захар и ванилия и се залепват върху кръгчетата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Целувки с мармалад

Продукти:
3 белтъка
210 г пудра захар
150 г мармалад от шипки
100 г орехови ядки

Приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя захарта, като се бърка леко. В намазана с масло тава се нарежат на разстояние орехови ядки. С къдрав шприц в торбичка се прави целувка върху всяка ядка. Целувките се пекат в умерена фурна. Като изстинат, се съединяват съединяват 2 по 2 с дебел пласт мармалад в средата.

Омлет от шипков мармалад

Продукти:
3 яйца
15 г брашно
90 г пудра захар
150 г шипков мармалад
пудра захар за поръсване
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Жълтъците се бъркат с 2/3 от захарта, докато се сгъстят. Белтъците се разбиват на сняг и се добавя останалата захар. Съединяват се леко и равномерно се ръси пресятото брашно, като се бърка. Сместа се сипва в намазана с масло тава и се пече. Още топъл омлетът се слага в съда за поднасяне. Разрязва се през средата, слага се мармалад и се сгъва на две. Ръси се обилно с пудра захар и винилия. Омлетът се поднася топъл и уханен.

Руло с шипков мармалад

Продукти:
8 яйца
150 г захар
120 г брашно
400 г шипков мармалад
150 г орехи или др. ядки

Приготвяне:
Яйцата се разбиват, добавя се захарта и продължава да се бие, докато сместа се сгъсти. Ръси се брашното, като се бърка леко. Сместа се сипва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и се поставя в умерена фурна. След като се изпече и поизстине, пандишпанът се сгъва заедно с хартията и се оставя да изстине, за да се отлепи. Маже се със шипков мармалад, а отстрани и отгоре се ръси със счуканите ядки.

Шипково вино

Продукти:
1 кг плодове
3 л  вода
0,5 – 1 кг захар

Приготвяне:
Плодовете се заливат с водата и захарта и стоят 15-20 дни в отворен буркан. От време на време се разбъркват, за да се разтвори захарта. Бърка се до дъно, понеже често захарта се утаява. Накрая виното се прецежда през гъста кърпа и цедка и се налива в дамаджани. Между течността и отвора на дамаджаната се оставя празно място. Затваря се с тапа, през която минава каучукова тръба, така че да не се допира до течността. Другият край на маркуча се потапя в съд с вода. Така виното ферментира за втори път. При този процес от тръбичката излизат газове, които образуват мехури във водата. Това показва, че ферментирането е започнало. В хладно помещение ферментацията продължава повече от 20 дни, а при стайна температура – с 3-4 дни по-малко. Виното се прецежда през гъста кърпа и се налива в бутилки, които се затварят и се заливат с червен восък или парафин. Държат се легнали.
Ако към шипките прибавите по малко трънки, глогинки и/или дренки, ще  имате щастието да се насладите на истинско великолепно есенно шампанско! Не забравяйте обаче, че основният акцент са шипките.

Снимка:Thinkstock/Getty Images