В края на Коледните пости кулминацията е Бъдни вечер. Тогава всички се събираме на семейната трапеза, в камината се слага дебелият бъдник да гори, а на масата се сервират традиционните постни ястия – задължителният боб, зелевите сарми, благият ошав, грейналият тиквеник, безквасният хляб, пълнените с боб или ориз чушки. Обичаят повелява броят на гозбите да бъде нечетен – 7 или 9. В това число домакинята приготвя варено жито и царевица, захаросани орехи и плодове. Греяната ракия и виното са задължителни. Салатата от кисело зеле и люти чушки – също. Колкото по-отрупана и пъстра е трапезата, толкова по-берекетлия ще бъде идващата нова година.

Според традицията главата на семейството прекадява с тамян трапезата и цялата къща, чете се молитвата "Отче наш” и се запалват свещиците, забодени върху коледния хляб и тези на елхата. Започва гощавката, която е съпроводена с тостове в чест на Младенеца. В 12.00 часа в полунощ всички си честитят Рождество Христово. И когато напускат трапезата, я оставят непокътната, без да я раздигат.

Избрахме няколко рецепти на най-старите и традиционни ястия, които българските домакини готвят и сервират на трапезата за Бъдни вечер.

Рецептите >>

 

На първо място ви предлагаме три традиционни рецепти за боб, от които да си изберете една за вашата празнична вечер. Запознайте се с тях тук >>

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Другата основна част от гощавката на Бъдни вечер са постните зелеви сарми. Пълната рецепта ще намерите тук >>

Снимка: Антония Михайлова, LadyZone.bg

 

 

Не можем да говорим за трапезата на Бъдни вечер, без да споменем и да отдадем заслужено внимание на Добрия Стар Тиквеник. Ето и рецептата за него >>

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Ред е и на неотменната питка за Бъдни вечер, в чието тесто, преди да се сложи за печене, се мушва една монета... за късмет. Вижте рецептата тук >>

 

И тъй като на Бъдни вечер задължително се вдига тост, в чест на Младенеца, с греяна ракийка в ръка, салатата от кисело зеле е повече от необходима. Рецептата й е простичка и бърза:

1 кисела зелка се разрязва на половина, а след това на тънки ивички. Слага се в голяма купа или тава и се поръсва с едро смлян сладък червен пипер и зехтин или олио. На финала се украсява с препечени червени люти чушлета. Няколко маслинки са достатъчни за скромната украса.

Снимка: Антония Михайлова, LadyZone.bg

 

 

Весели и сладки празници :)