Фъстъчени курабийки

Продукти:
125 г меко краве масло
2 с.л. фъстъчено масло
1 ч.ч. пудра захар
1 яйце
1 ч.л. канела
2 с.л. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. смлени запечени фъстъци
ок. 2 шепи шоколадови пръчици

Приготвяне:
Двата вида масло смесете със захарта,и канелата, добавете яйцето, млякото, фъстъците, шоколадовите пръчици и накрая брашното. Полученото тесто разделете на 3 части. Всяко парче оформете на фитил, завийте във фолио за свежо съхранение и оставете в камерата за 1 час. След това нарежете с остър нож на кръгчета и ги наредете на малко разстояние едно от друго върху застлана с хартия за печене или намаслена тава и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна. След охлаждане курабийките придобиват невероятен хрупкав чар и нежно фъстъчено ухание.

Курабийки с кисело мляко

Продукти:
½ кг брашно
150 г захар
50 г масло
3 яйца
100 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 пакетче ванилия
4 с.л. лимонова кора
1 жълтък

Приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта. Брашното пресейте в дълбока купа и към него добавете киселото мляко, в което предварително е разтворена содата, яйчената смес, разтопеното масло, ванилията и настърганата лимонова кора. Всичко омесете добре до получаването на гладко тесто. Оставете го за 10-15 минути да отдъхне. След това от него оформете топчета, подредете ги в тавичката с постлана върху нея хартия за печене. Намажете ги с разбит жълтък и по желание в средата на всяка забодете по една сурова ядка. Печете курабийките на 200 градуса до златисто.

Турски курабии със стафиди

Продукти:
1 яйце
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. стафиди
1 ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. сода

Приготвяне:
Замесете меко тесто от всичките продукти. След като е готово, накъсайте го на топчици с диаметър 2-2,5 см. Всяка оформете като леко сплеснат диск или на пръчица, която се оформя на геврече. Поставете в тава, на дъното на която има хартия за печене. Печете 25-30 минути на 170 градуса.

Канелени курабии

Продукти:
500 г брашно
125 г масло
125 г пудра захар
1 жълтък
1 с.л. канела
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:
С дървена лъжица разбъркайте добре брашното, предварително затопленото масло, пудрата захар, канелата, лимоновият сок и содата. Омесете тесто и от него оформете кръгли курабийки. Наредете ги в намазана с масло тавичка и печете в умерена фурна.

 

Курабии с бадеми

Продукти:
3 яйца+1 жълтък
400 г брашно
100 мл олио
200 г захар
1 ч.л. сода
2 прахчета ванилия
настъргана кора на 1 портокал
1 с.л. ром
ок. ½ ч.ч. разполовени бадеми

Приготвяне:
Разбийте яйцата и и захарта до кремообразна смес и долейте мазнината. Разбийте добре и прибавете пресятото брашно със содата. Накрая прибавете ванилията, лимоновата кора, 1 с.л. ром и разполовените бадеми и разбъркайте хубаво.Така приготвеното тесто разстелете и разточете с дебелина до 1 см. Изрежете с желаните формички курабиите и ги подредете в тава с хартия за печене. Намажете ги с разбит жълтък и поръсете всяка с малко кристална захар. Печете курабиите в предварително загрята на 200 градуса фурна.