Дивите круши – тези малки симпатични плодчета са заредени с толкова много сладост и сочност, че няма как да не пленят едновременно небцето и сърцето. Те притежават леко кисела жилка, която придава на всяко ястие, имало щастието да ги включи в състава си, удивителен вкус и чар.

Сутляш с круши

Продукти:

100 г ориз
1 л прясно мляко
канела
захар
1 ч.л. краве масло
200 г круши

Приготвяне:
Измитият ориз се поставя в съд с прясното мляко. След като млякото заври, огънят се намалява до най-слабата степен и се бърка, докато млякото намалее с 1/3. Похлупва се и се оставя да поври още 15 минути, като от време на време съдът се разклаща. Добавят се маслото и 5-6 с.л. захар. Получената сладост се сваля от огъня, след като се сгъсти и се получи гладък, с леко зърниста консистенция, крем. Плодовете се миксират и се смесват с получения крем. Разпределя се на порции, всяка от които се украсява с резенчета круши, а за финес и аромат се прибавят и ядки по избор.

 

Мус от круши

Продукти:
1 кг плодове
300 г захар
300 г сметана
50 г желатин
сок от горски плодове
лимонов сок на вкус

Приготвяне:
Измитите круши се нарязват на парчета и се варят в малко вода. След това се прекарват през преса или се миксират. Към полученото топло пюре се прибавят желатинът, разтопен в сока от крушите. Слага се захарта и всичко се бърка на огъня. Към изстиналия, но още нежелирал се мус се прибавя половината от сметаната и отново се разбърква. Гарнира се с останалата сметана.

Снимки: Thinkstock/Guliver Photos

Печени круши

Продукти:
1 кг плодове
300 г захар
200 г вода
200 г бяло вино
канела

Приготвяне:
Плодовете се нарязват на половинки, изчистват се от семената и дръжките и се поръсват със захар. Водата се сипва и се пече. След като изври до половината, се добавя виното. Фурната е на 180 градуса и се пече до златист цвят. Накрая се поръсва с канелата.

Супа от круши

В 1 л вода се пускат нарязани на парчета 500 г круши. Варят се, докато омекнат. Слагат се 4-5 лъжички галета, част от кората на 1 лимон, зрънце карамфил и коричка канела. След като поври, супата се прецежда и се подправя със сол, лимонов сок и захар. Накрая към всяка порция може да се добави по 1 с.л. квасена сметана. Супата от круши е еднакво вкусна и завладяваща, консумирана и топла, и студена.

Салата от круши

Няколко зрели сочни диви круши се нарязват на малки резенчета, поръсват се с пудра захар и се напръскват с лимонов сок. Престояват около 30 минути под капак, след което се разбъркват с ядки – бадеми или орехи. Поставят се върху листа от маруля. Салатата е още по-вкусна и пленяваща, ако се обогати с малини, сливи и/или смокини. Може да се поднесе залята с малко прясно мляко или да се украси с няколко кубчета синьо сирене.