В сезона на зимнината и домашните благини, когато плодовете са натежали със сочна сладост и разпръскват райски благоухания навред, е най-подходящият момент да си откраднем по мъничко от тяхното узряло дъхаво блаженство.

Справедливо е да започнем с най-старата рецепта за приготвяне на домашно сладко от най-големия и есенен плод – слънчевата тиква. Ние обаче ви я поднасяме в по-съвременно звучене и в по-лесен вариант за приготвяне.

Запознайте се с нея – Рачел от тиква с ванилови шушулки >> 

Като сме започнали с бостаните, нека не подминаваме предшественичката на тиквата – динята. Сладкото от динени кори има благородната мисия да съхрани божественото обаяние и аромат на този ангелски плод.

Една лъжичка от него в студените зимни дни е достатъчно да ни стопли и да ни върне частица от сладкия вкус на лятото. Вижте тайната на това вълшебство тук – Домашно сладко от динени кори >> 

Продължаваме с не по-малко чаровните – медено сладките есенни плодове – крушите. Има един вид, наречен попска круша. Ако не я оставите да зрее до зимата, трябва да знаете, че тя е най-добрият сорт за приготвянето на сладко от круши.

Вижте как може да си го сътворите, ароматизирано с лавандула – Сладко от круши с лавандула >> 

Подобно на сладкото от тиква – рачела – и конфитюрът от сливи има стар, едва ли не древен, произход. В най-различни варианти (сушена, печена на фурна, карамелизирана, варена) синята слива е най-често приготвяният за зимната трапеза плод.

Запознайте се с един великолепен Конфитюр от сини сливи с кардамон >> 

И на последно място, но не по вкус и обаяние, ви подаряваме рецептата за алхимията на домашно сладко от бяло стафидено грозде. Когато го сервирате на богатата новогодишна трапеза, то ще грейне като слънцето на късното лято и ще ви изпълни със сладостта на щедрата есен.

Не се съмняваме, че към колекцията си от домашни сладка ще прибавите и този благороден еликсир, затворен в стъклено бурканче – Сладко от грозде >>

Да ви е сладко и блажено :)

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...