Арабските питки и тортилите могат да се намерят в най-различни форми, размери и вкуове. Те са подходящи и за закуска, и за обяд, и за вечеря. Чудесен избор за пикник или по време на път. Представляват кръгли тънки хлебчета, изкушаващи с приятния си мек и плътен вкус. Вървят с всякаква плънка, особено ако тя идва направо от мястото на кулинарното събитие. Всяка рецепта е за 4 порции:

Марокански рула

Нарежете на дребни кубчета ½ малка краставица, 3 домата и 2 стръка зелен лук. Поставете ги в сито, поръсете с ¼ ч.л. сол и оставете да се отцедят за 5 минути. Прехвърлете ги в купа и смесете с 2 с.л. едро нарязан джоджен. Отцедете и измийте 400 г нахут от консерва и го сипете в купа. Намачкайте с вилица, след което добавете ½ ч.л. смлян кимион, 1 счукана скилидка чесън, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. тахан. Намачкайте отново, докато сместа стане сравнително гладка. Добавете смлян черен пипер на вкус. Намажете 4 меки пшенични тортили със сместа с наху, като оставите 2,5 см по края непокрити. С лъжица поставете сместа с краставица и домат в средата на всяка тортила и я завийте стегнато, за да покриете плънката.

Арабски питки с риба тон и разтопено сирене

Отцедете 2 по 185 г консерви риба тон и я намачкайте с 3 с.л. майонеза, 1 с.л. бимонов сок и 2 ч.л. доматено пюре. Посолете. Затоплете 2 големи арабски питки или фокача в средно загрят грил за 1 минута, след което разпределете и намажете сместа с риба тон отгоре. Поръсете с 1 малка глава ситно нарязан червен лук. След това разпределете 6 големи резена сирене (ементал, грюер или ланкашър) върху питките. Печете в средно загрят грил 3 минути, докато сиренето леко се позлати. Срежете всяка питка на 4 резена и сервирайте по два за порция.

Калифорнийски рула

Вземете 4 големи пшенични тортили и ги поставете върху чиста, суха, гладка повърхност. Намажете всяка с 2 с.л. смес от кисело мляко и копър. Разпределете 200 г тънко нарязано твърдо козе сирене в средата на тортилите. Отгоре поставете ¼ маруля, ситно нарязана, и 50 г листа рукола. Поръсете всяка с 1 с.л. слънчогледово семе. Подгънете от двете страни, след което завийте рулата. Сложете по диагонал и сервирайте.

Запечени индийски джобчета

Затоплете 4 големи, кръгли арабски питки, за предпочитане пълнозърнести, в средно загрят грил по 1 минута от всяка страна или в тостер за 20 секунди (Внимавайте питките да не се препекат). Срежете по средата и отворете всяка, за да се получи джоб. Намажете с тънък слой краве масло. Разпределете 100 г нарязано сирене (грюер) и 100 г пилешко филе и добавете по 1 ч.л. пикантна лютеница с плодове (чътни) във всеки джоб. Сиренето и месото трябва да са добре прибрани в джобовете, за да не загорят. Печете в грил по 1 ½ минута от всяка страна или докато питките се препекат леко.

 

Виж още:

Мексико – традиция с горещи нотки >>

Приготвяме се за пикник с децата >>

10 традициони блюда за децата от различни места по света >>