Класически летен таратор

Продукти за 4 порции:
2 кофички кисело мляко
1 голяма краставица, нарязана на кубчета
4 големи скилидки чесън
1 с.л. зехтин
½ китка копър, накъсан
сол

Приготвяне:
Разбийте киселото мляко и го разредете с вода според вкуса ви. Подправете го със зехтина, пресования чесън, копъра и солта. Добавете нарязаната краставица и кубчета лед и поднесете.

Таратор с четири вида ядки

Продукти за 4 порции:
2 кофички кисело мляко
1 голяма краставица, настъргана на едро
4 големи скилидки чесън
1 с.л. олио
по 1 шепа печени орехи, кедрови ядки, кашу и шамфъстък
½ китка копър, накъсан
сол

Приготвяне:
Разбийте киселото мляко и го разредете с вода според вкуса ви. Подправете го с царевичното олио, пресования чесън и сол. Добавете настърганата краставица, копъра и поръсете с изпечените и счуна на ситно ядки. Разбъркайте всичко добре и сервирайте, без да изстудявата, за да се акцентира върху аромата на ядките.

Таратор с жито

Продукти за 4 порции:
2 кофички кисело мляко
200 г жито
4 големи скилидки чесън
1 с.л. зехтин
1 ч.л. кимион
сол

Приготвяне:
Сварете житото и го оставете да се охлади. Подправете го със зехтина, пресования чесън и сол на вкус. Разбийте киселото мляко и го разредете с вода отново според вкуса ви. Добавете свареното жито. Поръсете с кимион и разбъркайте всичко добре.

Таратор с царевица

Продукти за 4 порции:
2 кофички кисело мляко
4 кочана варена царевица
1 голяма краставица, нарязана на зарчета
4 големи скилидки чесън
1 с.л. царевично олио
½ китка копър, накъсан
щипка черен пипер
сол

Приготвяне:
Разбийте киселото мляко и го разредете с вода според вкуса ви. Подправете го с царевичното олио, пресования чесън и сол. Добавете наронената царевица, нарязаната на зарчета краставиц аи поръсете обилно с копър и щипка черен пипер. Разбъркайте всичко добре, разпределете на порции и поднесете таратора добре изстуден.