Сладкишите със смокини притежават онзи вкус, който пробужда сетивата и доставя удоволствие. Следват четири смокинени кулинарни шедьовъра, стигнали до нас от не една, а от четири страни където добрият вкус е основно кредо:

#Тарт със смокини по италиански

Продукти:
150 г бутер тесто
4 смокини
1 пакетче ванилия
2 яйца
100 г пудра захар
500 г сирене рикота
3 с.л. пшеничен грис
1 ч.л. прясно мляко

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Изрежете два квадрата/кръга от тестото (според формата на тавичката). Сложете ги един върху друг и разточете. Разположете тестото в намаслена форма за тарта и притиснете към стените, за да оформите страничен борд. Разбийте с миксер жълтиците, 50 г пудра захар и ванилията. Постепенно добавете рикотата, а след това и гриса. Присъединете отделно разбитите на сняг белтъци с останалата захар. Получената смес изсипете върху тестената основа. Разпределете смокините в кръг, като предварително сте нарязали всяка на 6 резена. Краищата на тартата намажете с прясно мляко. Печете 20-30 минути при 200 градуса. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

#Печени смокини с карамелена заливка по португалски

Продукти:
12 смокини
225 г захар
200 мл портокалов сок
100 мл червен портвайн
40 г краве масло
2 белтъка
1 щипка сол
50 г смлени бадемови ядки
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л. пудра захар

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Карамелизирайте в тиган 125 г захар. Добавете портокаловия сок и портвайна. Разтворете карамела и варете около 5 минути. Оставете да изстине. Изсипете разтопеното масло в тавичка и наредете смокините, като преди това сте направили по няколко кръстовидни разреза откъм дръжката. Леко стиснете, за да се разтворят напълно. Разбийте белтъците със солта. Добавете останалата захар и бъркайте енергично. Прибавете смлените бадеми. Сложете сместа в пош и шприцовайте върху смокините. Поръсете с филирани бадеми и пудра захар. Печете 5-8 минути при 200 градуса. При сервиране гарнирайте с карамелената заливка.

#Мини киш със смокини по френски

Продукти:
300 г бутер тесто
250 г сирене камамбер
100 г заквасена сметана
2 яйца
4 смокини
магданоз
галета
сол и черен пипер

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
От тестото изрежете 6 кръга с диаметър около 8 см. Дъното на формички за мъфини поръсете с галета и сложете по един тестен кръг, притискайки към основата и стените. Надупчете с вилица. Разпределете нарязания на тънки филийки камамбер. Разбъркайте сметаната, яйцата, сол и черен пипер на вкус. Напълнете формите и печете на второто ниво на фурната около 20 минути при 225 градуса. Междувременно нарежете смокините на колелца. Оставете мини кишовете да изстинат 5 минути и извадете от формите. Преди сервиране намажете с тънък слой сметана и гарнирайте с плодовете и магданоз.

 

#Смокини с козе сирене по гръцки

Продукти:
4 филии хляб
4 смокини
4 шайби козе сирене (по 40 г всяка)
2 с.л. зехтин
4 стръкчета босилек
смлян черен пипер

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Разрежете напречно сиренето и покрийте с плътен слой от него всяка от филиите хляб. Поставете ги в чиния и ги облейте със зехтин. Отгоре наредете нарязаните на четвъртинки смокини и сложете листенце босилек. Поръсете с черен пипер.