В разгара на Октоберфест няма как да не отделим нужното внимание на изкусителните традиционни специалитети, които всяка година привличат над 6 млн. фенове на немската кухня в на бирения фест в Мюнхен. Поднасяме ви четири вкусотии, които, е, няма как да ви телепортират на Терезиевите поляни, но със сигурност ще пленят сетивата ви с оригиналния и неподражаем вкус на немската кухня. 

Класически баварски бретцели

Продукти:
500 г брашно
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
300 мл вода
20 г краве масло
1 л вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. едра морска сол

Приготвяне:
Пресейте брашното в голяма купа. В отделен съд размийте маята заедно със захарта в топлата вода. Оставете на топло за 5 минути. След като маята шупне, я излейте в купата с брашното. Омесете еластично тесто, като накрая добавите солта и маслото. Месете 8-10 минути, след което оформете на топка и покрийте. Полученото тесто оставете настрана да си отдъхне не повече от 10 минути. Разделете го на 10-12 части и ги оформят на дълги фитили, които в центъра да са по-широки. От тях оформете бретцели. Оставете ги покрити за около 30-40 минути, за да втасат. В голяма тенджера кипнете водата заедно със содата. Потопете гевреците един след друг за 30 секунди, като ги изваждате с решетъчна лъжица. Наредете ги в тава и ги оставете за кратко да изсъхнат. Загрейте фурната на 220 градуса. Поръсете бретцелите с едра морска сол. Печете ги не повече от 20 минути, докато се покрият със златист загар.

Яйчна салата с вурстчета

Продукти:
500 г немски вурстчета
3 сварени яйца
1 глава лук
2 големи кисели краставички
1 ябълка
200 г кашкавал
5 с.л. майонеза

Приготвяне:
Нарежете всички съставки на кубчета и ги разбъркайте с майонезата. Оставете салатата на хладно най-малко за 30 минути и сервирайте.

Снимка: yelp.com

Свински джолан

Продукти:
2 свински джолана
черен пипер на вкус
2 с.л. олио или зехтин
щипка кимион (по желание)
1 праз
1 морков
1 стрък целина
1 глава лук
малко бира
черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете на кубчета зеленчуците (целината, морковите, праза и лука). Поставете джоланите в тенджерата със зеленчуците и поръсете с малко сол, черен пипер и кимион. Налейте вода, така че съставките да се покрият, и варете в продължение на 2 до 3 часа. Загрейте фурната до 200 градуса. Отцедете месото и зеленчуците от бульона и ги поставете в намазнена тавичка заедно със зеленчуците и ги полейте с половината от бульона. Печете във фурната около 30 минути, като регулярно по време на цялото печенето не забравяте да поливате джолана по малко от соса, за да се получи хрупкава коричка. Към края на готвенето напръскайте блюдото с малко бира, в която сте разтворили щипка сол. По желание овкусете с още черен пипер и сол. Готовият джолан по баварски прехвърлете в голяма сервирна чиния и поднесете.

Сладки печени бадеми с канела

Продукти:
200 г бадеми
2–3 с.л кафява захар
1 с.л ръжено брашно
2 ч.л. канела

Приготвяне:
Смесете добре захарта с брашното. Оваляйте бадемите в сместа и ги сложете в тавичка. Печете ги на умерена фурна, докато се покрият със златиста коричка. Извадете ги от фурната и ги поставете в тавичка намазана с краве масло и канела. Оставете ги да изстинат и поднесете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В чест на Октоберфест очаквайте още вкусни шедьоври на традиционната немска кухня... :P

П.П. За да почувствате кулинарната атмосфера на Октоберфест на 100 % обаче, не забравяйте да ощастливите всяка една от горните вкусотии с незаменимата компания на една голяма халба пенлива немска бира!

Наздраве!