Турска баклава

Продукти:
За тестото:
500-600 г брашно
2 яйца
10 г суха мая
250 мл прясно мляко
100 мл сладкарска сметана
½  ч.л. шафран за цвят
200 г масло
За плънката:
350 г счукани орехи
½ ч.ч. грис
½  ч.ч. захар
1 ч.л. канела
За сиропа:
2 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
3-4 зрънца карамфил
2 ½ ч.ч. вода

Приготвяне:
Тестото се замесва с посочените продукти без маслото. Оставя се да втаса 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на праскова. Приготвя се плънката от изброените за приготвянето й продукти, които се разбъркват до образуването на хомогенна смес. Топчетата от тестото се разточват на тънък лист. Намазват се обилно с разтопеното масло и се поръсва с плънката. Подреждат се в предварително намазана обилно с масло тава и се разрязват на ромбчета. Отгоре баклавата отново се намазва обилно с масло. Пече се 30-35 минути на 180-190 градуса. След като се изпече, се залива с приготвения сироп и се оставя във фурната за още 2-3 минути, за да поеме сиропа. Сервира се след 2-3 часа, за да поеме сиропа и да омекне.

Тахан халва

Продукти:
2 ч.ч. мед
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ½ ч.ч. печен шамфъстък или бадеми

Приготвяне:
Медът се изсипва в малка тенджера и се вари на умерена температура, докато омекне леко. Оставя се да се охлади съвсем малко, след което към него се добавя ваниловият екстракт и ядките. Внимателно се изсипва в купа, в която предварително сме сложили тахана, и се разбърква, докато съставките се смесят добре. Сместа се изсипва в предварително намаслени формички и се оставя да изстине напълно. Формичките си покриват с прозрачно домакинско фолио и се оставят в хладилника за най-малко 24 часа. Халвата се разрязва, докато е още студена. Консумира се на стайна температура.

Сутляш по турски

Продукти:
1 л прясно мляко
¾ ч.ч. ориз
¾ ч.ч. захар
1 с.л. нишесте
2 жълтъка
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Оризът се вари заедно с 1 ч.ч. вода, докато течността напълно се абсорбира. При леко разбъркване се доливат прясното мляко и захарта. Оставя се да вари още 10 минути, след което бавно се добавят отново при бъркане, предварително разбитите нишесте, жълтъци и ½ ч.ч. вода. Бърка се, докато заври, след което се оставя да ври 5-10 минути. След това се добавя ванилията и получената смес веднага се разпределя в огнеупорни купички. Към всяка се добавя по малко вода. Купичките се нареждат в тава и се пече на водна баня само с горен реотан в предварително загрята на 180 градуса фурна. Сутляшът се пече до получаване на тъмнокафява коричка. След това се изважда от фурната и се покрива с чинийка отгоре. Поднася се леко охладен.

Ашуре

Продукти:
½  чаша нахут
1 чаша лющена пълнозърнеста пшеница
1 чаша бял ориз
1 ½ чаша захар
½ чаша печени и нарязани на ситно лешници
½ чаша шамфъстък
½ чаша кедрови ядки
1 ч.л. ванилия
1/3 чаша светли стафиди
1/3 чаша сушени смокини
1/3 чаша сушени кайсии
½ чаша портокалови кори
12 с.л. розова вода

Приготвяне:
Сътворяването на този вълшебен турски сладкиш изисква малко повече внимание и предварителна подготовка. Повечето съставки трябва да се накиснат в различни съдове от предния ден. Нахутът се покрива със студена вода, като се оставя да омекне през цялата нощ. Пшеницата и оризът старателно се изплакват, след което в отделен съд се заливат с вода. Смокините, кайсиите и портокаловите кори се накисват в гореща вода за половин час, след което се прецеждат, а водата, в която са киснали, се запасва. Нарязват се на ситно , смесват се със светлите стафиди и се оставят настрана.

Нахутът се залива с 4 л студена вода. Кипва се, след което се оставя да ври на среден огън около час, докато омекне. Докато нахутът се вари, се кипва 1 л вода, добавят се пшеницата и оризът, като се оставят да къкрят на слаб огън. Сместа се разбърква честа – около 1 час, докато пшеницата и оризът омекнат. Прибавя се нахутът.

Сипва се и водата, в която са киснали плодовете, захарта, нарязаните на ситно лешници, шамфъстъка и кедровите ядки. Кипва се на среден огън, като се бърка непрекъснато – около половин час или малко повече. Сместа се оставя да се посгъсти. Добавят се ванилията, стафидите, смокините, кайсиите и портокаловите кори и всичко се вари още 20 минути, при непрекъснато бъркане. Отстранява се от огъня и се разбърква заедно с розовата вода. Ашурето се оставя да се охлади на стайна температура.  Преди сервиране се поръсва с канела и се украсява с резенчета бадеми и зрънца нар.