У нас зреенето на смокините започва още през първата половина на август, като най-напред дръвчетата се изпълват със сочни плодове в югозападните райони, а след това - и навсякъде в страната ни, стигайки чак до черноморското крайбрежие. И цялата тази пищна смокинова феерия ни радва чак до октомври-ноември. Казват, че късните смокини били най-сочни и сладки. Е, как да не се изкушиш и да не се насладиш на още няколко вълшебни блюда с тяхно участие, преди да си отидат последните от тях.

Смокини с десертно сирене и орехи

Продукти:
4 питки десертно сирене всяко по 150 г
8 зрели смокини
100 г орехи
4 с.л. захар
8 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
В 4 формички сложете хартия за печене и сложете отгоре сиренето. Срежете повърхността му под формата на кръст. Печете във фурната около 15 минути при температура 180 -200 градуса. Междувременно почистете смокините и ги нарежете на филийки. Изпечете ядките в тиган без мазнина. Поръсете захарта и карамелизирайте. Угасете в лимоновия сок и 100 мл вода. Варете, докато карамелът се разтвори. Дръпнете от огъня и добавете смокините. След като извадите сиренето от фурната, разтворете добре четирите му краища. Поднесете с багета, топната в топеното сирене. Гарнирайте с карамелизираните ядки и смокини.

Зелена салата със смокини

Продукти:
40 г кедрови ядки
4 смокини
3 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер
захар
3 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
250 г зелена салата

Приготвяне:
Изпечете ядките до златисто в тиган без мазнина. Нарежете смокините на ивици. Пригответе дресинг от лимоновия сок, сол, черен пипер и захар на вкус. Добавете зехтина. Овкусете с горчицата. Върху измитата и подсушена зелена салата разпределете смокините, поръсете с ядките и залейте с дресинга.

Печени смокини с подсладена сметана

Продукти:
3-4 с.л. орехови ядки
2 с.л. лешници
100 г течен мед
настъргана кора на 1 лимон
4 големи смокини
4 с.л. подсладена сметана

Приготвяне:
Натрошете на едро ядките. Смесете меда с с ядките и настърганата лимонова кора. Срежете смокините кръстообразно, като не ги разрязвате до основата. Разтворете ги, за да заприличат на цъфнало цвете. Сложете смокините в тавичка и залейте с меда. Печете около 12 минути при температура 200 градуса. Поднесете всяка смокиня с тпка подсладена сметана.

Клафути с ром

Продукти:
75 г захар
10 зрели смокини
2 яйца
175 мл прясно мляко
2 с.л. ром
60 г брашно
сол
½ ч.л. джинджифил
1 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Намаслете 4 формички и ги поръсете с кристална захар. Нарежете смокините на половинки. Разбийте с миксер яйцата, млякото, рома, брашното, щипка сол и джинджифила. Разпределете във формичките и подредете плодовете с отрязаната част нагоре. Печете около 30 мин. При температура 175 градуса. Не отваряйте фурната през това време! Сервирайте сладкишите, поръсени с пудра захар.