Пакетираните теста имат дълъг срок на годност и са много удобни за приготвянето на пица. Достатъчно е да разточите приготвеното тесто в кръг с диаметър 25 см върху тавичка, покрита с пергаментова хартия, да добавите плънката по избор, да изпечете и сте готови. Ако пък държите сами да си измайсторите блат за пица, ето как може да си го приготвите бързо, само за около 5 минути: слагате 225 г брашно с набухвател, ½ ч.л. бакпулвер и ¼ ч.л. сол в купа. Разбърквате, правите кладенче в средата и сипвате в него 150 мл прясно мляко и 1 с.л. зехтин. Омесвате меко тесто и го разточвате. Слагате плънката и печете 12-15 минути.

Пица по гръцки

Продукти:
1 голям, тънък и хрупкав готов блат за пица, около 265 г
2 с.л. зехтин
1 ч.л. балсамов оцет
1 малка глава червен лук, ситно нарязана
3 с.л. пастет от сушени домати
4 домата (или 8 чери домата)
50 г сушени домати в зехтин, тънко нарязани
12 черни или зелени почистени маслини
150 г сирене фета, натрошено

Приготвяне:
Загрейте предварително фурната на на 220 градуса. Разбийте 1 с.л. зехтин и оцета в купа, добавете лучените кръгчета и разбъркайте, за да ги покриете със сместа. Оставете ги, докато приготвяте останалите продукти. След като мариновате лука, намажете блата с пастета от сушени домати, след което поставете отгоре резените сушени домати, маслини и сиренето фета. Поръсете пицата с останалия зехтин. Сложете пицата върху най-горната скара на пицата, като я поставите в плитка тавичка, за да не потече от мазнината. Печете 10 минути, докато плънката леко покафенее.Поръсете със смлян черен пипер. Може да обогатите вкуса, като добавите чесън, риган и люта чушка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Класическа пица с гъби

Продукти:
1 голям, тънък и хрупкав готов блат за пица, около 265 г
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 консервена кутия домати
2 с.л. доматено пюре
сол и черен пипер
1 ч.л. риган
300 г пресни гъби
100 г шунка
по 125 г сирене гауда и моцарела
2 с.л. накълцан магданоз

Продукти:
Обеленият лук нарежете на кубчета, а обеленя чесън – на кръгчета. В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и задушете в него чесъна и лука. Добавете доматите и оставете да се сгъстят. След това сложете домтеното пюре и подправете със сол, черен пипер и риган. Загрейте фурната до 250 градуса. Почистете гъбите и ги нарежете на ситно. Отделете шунката от кожата и я нарежете на ивици. Настържете гаудата, а моцарелата нарежете на кръгчета. Намажее блата с с доматения сос. Отгоре наредете равномерно гъбите, шунката, двата вида сирене и поръсете с магданоз. Добавете черен пипер и соли залейте пицата с 3 с.л. олио. Печете12-15 минути, докато тестото по краищата се покрие с хрупкава златистокафява коричка.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Пица Маргарита

Продукти:
1 голям, тънък и хрупкав готов блат за пица, около 265 г
500 г зрели домати
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
4 с.л. сухо червено вино
сол и черен пипер
125 г сирене моцарела
½ връзка босилек
1 с.л. настъргано сирене пармезан

Приготвяне:
Залейте доматите с вряла вода и ги обелете. След това ги разполовете и нарежете на кубчета. Обелете и нарежете на ситно скилидката чесън. Загрейте в тиган 2 с.л. и в него задушете чесъна. Добавете доматите и виното и оставете сместа да поври около 5 минути, като от време на време разбърквате. Подправете соса със сол и черен пипер, снемете от котлона и оставете да се охлади. Нарежете моцарелата на кубчета. Измийте босилека, отцедете го и нарежете на ситно. Загрейте фурната предварително до 250 градуса. Сложете блата в загрятата фурна около 2-3 минути леко да се запече. Извадете тавата и наредете върху блата най-напред порченцата домати, след това – моцарелата. Отгоре поръсете с босилек, сирене, сол и черен пипер. Накрая напръскайте пицата с 1 с.л. зехтин. Печете 10-15 минути, докато сиренето се разтопи, а блатът по краищата се покрие с със златистожълт загар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Писаладиера, или пица по френски

Продуки:
1 голям, тънък и хрупкав готов блат за пица, около 265 г или блат от многолистно тесто
3-4 големи глави кромид лук
2 с.л. зехтин
3 с.л. бяло вино
черен пипер и сол
6-8 домата
½ ч.л. ронена мащерка
1 ч.л. ронен риган
150 г настъргано зряло сирене (по оригиналната рецепта – сирене мимолет)
100 г филенца от сардела
ок. 150 г черни маслини
1 яйце

Приготвяне:
Обелете лука и го нарежете на кръгчета. Загрейте зехтина в тиган и задушете лука на умерен огън, докато омекне. Охладете с бялото вино, подправете с черен пипер и сол и разпределете сместа върху тестото , като оставите отстрани по един пръст свободно място. Измийте и нарежете доматите на кръгчета и ги наредете равномерно върху лука. Отгоре поръсете с подправките и сиренето. Измийте филенцата сардела, подсушете ги и ги нарежете 2-3 пъти надлъжно. Наредете отгоре ромбовидно и в средата на всеки ромб поставете по 1 маслина. Разбъркайте яйцето с 1 с.л. вода и намажете тестото по краищата със сместа. Оставете писаладиерата за малко да бухне. След това печете 10-15 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Нарежете още топла и сервирайте веднага.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Виж още оригинални рецепти за пица:

Пица с четири вида сирене >>

Скрита пица >>

5 класически италиански специалитета >>