Салата с тиква и тиквени семки

Продукти за 4 порции:
1 кг тиква
4 гл. червен лук
5 с.л. соев сос
2 с.л. мед
4 с.л. зехтин
черен пипер
150 г рукола
60 г шунка
4 с.л. оцет
сол
50 г черни маслини
50 г печени тиквени белени семки

Приготвяне:
Обелете тиквата, отстранете семките и нарежете на малки ивици. Настържете 1 гл. лук и добавете соевия сос, меда, 2 с.л. зехтин и черен пипер. С получената марината залейте тиквата и печете в предварително загрята фурна ок. 30 минути при 200 градуса. Останалия лук разполовете и оформете на тънки ивици. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и запържете до хрупкавост нарязаната шунка. Извадете шунката и я оставете да се отцеди. В същата мазнина глазирайте лука и угасете с 6 с.л. гореща вода и оцет. Варете за съвсем кратко, овкусете със сол и черен пипер. Горещата марината добавете към поизстиналата тиква и шунката. Накрая прибавете руколата и маслините. Украсете с тиквените семки.

Снимка: oneequalstwo.wordpress.com

Салата с батати и грозде

Продукти за 4 порции:
1 кг батати
1 гл. червен лук
150 мл зеленчуков бульон
5 с.л. винен оцет
1 ч.л. дижонска горчица
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер
50 г орехови ядки
100 г  стафидено грозде
китка магданоз
150 г твърдо сирене

Приготвяне:
Сварете бататите. Кипнете ситно нарязания лук, бульона, оцета, горчицата, зехтина и подправете със сол и черен пипер. Варете около 3 минути. Горещата марината изсипете върху картофите и оставете настрани да се поохладят. Ядките изпечете в тиган без мазнина и след като изстинат, ги натрошете на едро. Разполовете гроздовите зрънца. Магданоза накълцайте на едро, а сиренето оформете на кубчета. Преди да сервирате, изсипете сместа върху поизстиналите батати. Гарнирайте обилно с магданоз.

Снимка: knoxnews.com

Салата с целина и бадеми

Продукти за 4 порции:
400 г целина
400 г картофи
4 с.л. натрошени бадемови ядки
2-3 скилидки чесън
3 вр. магданоз
75 мл зехтин
50 г сирене
сол и черен пипер
щипка захар
1 ч.л. + 2 с.л. оцет балсамико
50 г маслини без костилките
2 гл. червен лук

Приготвяне:
Обелете целината, нарежете на ивици и я задушете в малко вода за 10 минути, докато омекне. Изпечете ядките в тиган без мазнина. С помощта на блендер пригответе песто от магданоза, 2/3 от бадемите, нарязания чесън, зехтина и сиренето. Овкусете със сол, черен пипер, захар и 1 ч.л. балсамико. Към сместа прибавете останалите бадеми. Лука оформете на тънки ивички, смесете с лука предварително сварените и нарязани картофи, целината, маслините, пестото и 2 с.л. балсамико. Подправете със сол, черен пипер и захар. Преди да поднесете, гарнирайте салатата с много магданоз.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Салата с кресон

Продукти за 4 порции:
100 г захар
75 г орехови ядки на половинки
3 вр. кресон
150 г (синьо) сирене
5 с.л. оцет балсамико
1 ч.л. горчица
черен пипер
7 с.л. зехтин

Приготвяне:
Карамелизирайте в тиган 100 г захар. Прибавете орехите и разбъркайте, след което ги оставете да изстинат върху парче фолио, намазано с олио, за да не залепнат. Измийте и подсушете кресона. Нарежете сиренето на кубчета. Пригответе си дресинг от оцета, горчицата, солта, черния пипер и малко захар, като накрая добавите и зехтина. С този дресинг залейте кресона, сиренето и карамелизираните орехи.
 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos