Насладете се на есенното обаяние, скрито в тези леки и нежни десерти без топлинна обработка, които подбрахме за вас:

Пълнени смокини с крем от портокал и анасон

Снимка: Thinkstock

Продукти:
16 смокини (може и сушени)
115 г крема сирене (със стайна температура)
1 с.л. пресен портокалов сок
2 ч.л. настъргана лимонова кора
1 ½ ч.л. мед
½ ч.л. счукано анасоново семе

Приготвяне:
Отрежете дръжките на смокините, направете Х-образен разрез и внимателно разтворете плода. Разбийте в купа сиренето, портокаловия сок и кората, меда и анасоновото семе до кремообразна смес. Напълнете смокините с лъжица. Може да украсите с плод по желание и листенце мента. Преди консумация оставете в хладилник за един час.

 Сладолед със сливи

Снимка: Thinkstock

Продукти:
4 бр. сливи, обелени и нарязани
500 мл неподсладен ябълков сок
1с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана портокалова кора

Приготвяне:
Разбийте сливите, ябълковия и лимоновия сок в блендер. Добавете портокаловата кора. Изсипете в плитък съд с диаметър 20 см и оставете във фризера да се стегне. Пресипете сладоледа с лъжица в купа и разбийте, докато стане пухкав. Върнете в плиткия съд и оставете във фризера до втвърдяване. Преди сервиране оставете на стайна температура 10 минути.

 

Боровинки в шоколад

Снимка: Thinkstock

Продукти:
350 г натурален шоколад
2 с.л краве масло
350 г пресни боровинки

Приготвяне:
Разтопете шоколада и маслото на слаб огън, като бъркате непрекъснато. С помощта на клечка за зъби потапяйте боровинките в шоколада и ги подреждайте върху восъчна хартия. Охладете и поднесете.

Крем с кашу

Снимка: Thinkstock

Продукти:
110 г сурово кашу (или фъстъци)
100 мл соево мляко
1 ч.л. течен пчелен мед
100 мл слънчогледово олио
1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:
Смелете в блендер ядките и соевото мляко до получаването на гладка смес. Добавете меда и бавно налейте олиото, докато кремът започне да се сгъстява. Прибавете лимоновия сок. Сервирайте крема студен.
Да ви е сладко!