Еклери с гуакамоле *

Продукти:

За тестото
60 г краве масло
1 щипка сол
80 г брашно
2 яйца

За плънката
2 плода авокадо
сок от 1 лимон
1 голям домат
1 малка глава червен лук
¼ краставица
1 скилидка чесън
2 с.л. накълцан кориандър
сол на вкус
кайенски пипер (може да го заместите с 1 на ситно нарязана люта чушка)

Приготвяне:

Кипнете в тенджера със 150 мл вода маслото и солта. Изсипете брашното и бъркайте, докато тестото стане на топка и се отделя от дъното на тенджерата. Отстранете тенджерата и охладете пареното тесто за кратко време. Разбийте тестото с миксер заедно с яйцата, докато стане гладко и лъскаво. Застелете тавата с хартия за печене. Със супена лъжица в нея сложете 5 порции тесто с диаметър 7,5 см и височина 3 см. Печете еклерите в предварително загрята на 220 градуса не около 20 минути до златистокафяво.Извадете и всеки от тях набодете от едната страна с върха на нож. Върнете отново във фурната и печете още 5 минути. Извадете и оставете да се охладят.

Междувременно разполовете авокадо, отстранете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Намачкайте я с вилица и добавете лимоновия сок. Измийте, разполовете и отстранете семената на доматите. Нарежете ги на малки кубчета. Обелете и нарежете на ситно кромида. Краставацата измийте, отцедете и нарежете на малки кубчета. Обелете скилидката чесън и я намачкайте. Зеленчуците, чесъна и кориандъра добавете към крема от авокадо, разбъркайте и овкусете със сол и кайенски пипер. Разрежете еклерите напречно от едната и ги напълнете с гуакамолето. Преди поднасяне, гарнирайте с листа от маруля.

__

* Мексиканска разядка от авокадо, лимонов сок и нарязани на ситно домати, чушки, лук и тук-там по някое и друго люто чушле.

Снимка: dailyfoodporn.wordpress.com

Еклери с ориенталски крем от нахут

За приготвянето на еклерите следвайте стъпките от горната рецепта. За приготвянето на ориенталския крем с нахут отново за 5 броя, измийте нахут от една голяма консерва и оставете да се отцеди. Миксирайте, добавете 1 с.л. тахан (сусамова паста), 1 смачкана скилидка чесън и сока на 1 лимон. След това смесете и разбъркайте с 1 нарязана на малки парченца краставица, 1 настърган морков и 2 нарязани на ситно стръка зелен лук, както и 1 нарязана на ситно чушка. Овкусете всичко това с кимион, сол и черен пипер

Еклери с шоколадов крем

Продукти за 12 броя:

За тестото
60 г краве масло
1 щипка сол
150 г брашно
4 яйца

За плънката
350 мл прясно мляко
1 пакетче шоколадов пудинг на прах
50 г захар
3 портокала и 4 плода киви (или плодове според сезона – например праскови и малини)
200 г бита сметана
1 с.л. пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Кипнете в тенджера със 150 мл вода маслото и солта. Изсипете брашното и бъркайте, докато тестото стане на топка и започне да лепне. Отстранете тенджерата и охладете пареното тесто за кратко време. Разбийте тестото с миксер заедно с яйцата, докато стане гладко и лъскаво. Застелете тавата с хартия за печене. Поставете тестото в шприц със звездовиден накрайник и шприцовайте 12 розички, като оставяте място между тях. Печете 35-40 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Извадете еклерите и ги оставете да се охладят.

Междувременно от прясното мляко, шоколадовия пудинг на прах и захарта сварете крем според указанията на опаковката. Оставете да изстине, като разбърквате, за да не се образува отгоре кора. Обелените и нарязани плодове залейте се нарязват на резенчета. Разбийте сметаната на твърд сняг и добавете към студения пудинг. Разреже еклерите напречно. Намажете крема върху долната половина и отгоре сложете резенчета портокали и киви. Захлупете горната част върху плодовете. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Еклери със сметана

Продукти за 12 броя:

За тестото
1 лимон
75 г краве масло
1 щипка сол
125 г брашно
4 големи яйца
½ ч.л. смляна ванилия
1 щипка захар
1 жълтък
½ с.л. бита сметана

За плънката
200 г бита сметана
2 с.л. пудра захар
1 ч.л. смляна шушулка ванилия
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Измийте и подсушете лимона. Настържете половината му кора. Кипнете маслото и солта в 250 мл вода. Към тях изсипете брашното наведнъж. Бъркайте, докато тестото започне да се отделя от дъното на тенджерата и побелее. Свалете от котлона съда и оставете за кратко да се охлади. След това добавете яйцата и разбийте с миксер. Сипете ванилията, настърганата лимонова кора и захарта. Застелете тавата с хартия за печене. Тестото напълнете в шприц с голяма звездовидна поставка и шприцовайте в тавата 12 розчики. Разбъркайте жълтъка с битата сметана и намажете еклерите.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 35-40 минути, докато станат златистожълти. Извадете от фурната и оставете да се охладят. Разрежете всеки еклер напречно по средата. За плънката разбийте сметаната на твърд сняг заедно с пудрата захар и ванилията. Напълнете с получения сметанов крем еклерите, поръсете с пудра захар и сервирайте.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Още изкусителни рецепти за еклери:

Домашни еклери >>

Еклерова торта >>

Сметанов еклер с ягоди >>