Италианска салата с макарони

Продукти за 4 порции:
250 г макарони по изобр
10 чери домата
150 г сирене
100 г квасена сметана
5 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
листенца босилек
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода до готовност.. Отцеждат се и се оставят да се охладят. Доматите се нарязват на половинки, а сиренето – на кубчета. В купа за салата се изсипват макароните, силенето и доматите. Поръсват се сол и черен пипер. Поливат се със зехтин, сметана и лимонов сок. Олучената съблазън се разбърква внимателно и се поставя в хладилник за около 30 минути. Преди сервиране се поръсва с босилек.

Мусака с макарони

Продукти за 4 порции:
500 г кайма по избор
400 г къси макарони
1 глава лук
2 домата
1 морков
4 жълтъка
1 кофичка кисело мляко

1 ч.л. сода
джоджен
черен пипер

Приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се оставят настрани. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават заедно с каймата. Свалят се от котлона и се добавят настърганите домати. Тази приказка се поръсва с черен пипер и джоджен. Половината макарони се изсипват в намаслена тавичка, отгоре се разстила равномерно плънката и накрая се покрива с останалите макарони. Жълтъците се разбиват заедно с киселото мляко и содата и получената смес се залива върху мусаката. Пече се в предварително загрята на умерен огън фурна до златисто.

Пълнено пиле с макарони

Продукти за 4 порции:
4 пилешки филета
200 г макарони по избор
100 г кедрови ядки
50 г стафиди
100 г гъби
2 моркова
1 глава лук
краве масло
черен и червен пипер
сол

Приготвяне:
Филетата се сваряват в подсолена вода за около 10 минути. Отцеждат се и в същата вода се сваряват макароните. Морковите, лука и гъбите се нарязват на ситно, прибавят се ядките и стафидите и всико това се задушава. Преди да се свали от огъня, се поръсват със солта и черният пипер. Накрая се добавят и макароните и се разбирква добре. Пилешките филета се разрязват внимателно от едната страна, напълват се, намазват се с масло и се поръсват с червен пипер. Останалата плънка се разпределя около месото. Пече се в предварително загрята умерена фурна до приятен златист загар.