Крем ванилия

Продукти за 8 до 10 порции:
1 л прясно мляко
3 к.ч. захар
1 с.л. пудра захар
4 с.л. нишесте
1 с.л. какао или кафе
1 прах ванилия
1 к.ч. плодов сироп
1 щипка сол

Приготвяне:
От млякото се отделя 1 ч.ч., в която се размива нишестето, а останалото количество с 1 к.ч. захар и солта се загрява до кипване. В отделен съд се разбиват жълтъците с 1 к.ч. захар и с размитото нишестето, заливат се с част от горещото мляко, разбъркват се добре и се изсипват в останалото врящо мляко. Сместа се вари до сгъстяване при непрекъснато бъркане. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади, като се разбърква от време на време. Белтъците се разбиват на снягс 1 к.ч. захар и се ароматизират с ванилията. Към тях се прибавя постепеннно и при леко разбъркване и малко охладена жълта кремообразна смес. От получения еднороден крем се отделя 1 ч.ч. и се размесва с какаото, предварително разбъркано с пудрата захар. Кремът се разпределя още топъл в подходящи купички и се гарнира с ленти от какаовата смес, които още топли се набраздяват с дръжката на чаена лъжичка или с нож. След като изстине кремът се полива с плодовия сироп.

Крем карамел

Продукти за 8 до 10 порции:
7 яйца
1 л прясно мляко
4 к.л. захар (3 за млякото и 1 за карамелизиране)
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и студеното прясно мляко и сместа се разбърква леко до разтопяване на захарта, след което се ароматизира с ванилията и се налива в порцеланови или алуминиеви купички. Предвидената за карамелизиране захар се поставя по възможност в малък метален съд и са загрява до получаване на светлокафяв цвят, след което още гореща се излива отгоре в купичките с яйчено-млечната смес, където тя пада на дъното, защото е по-тежка. Купичките се слагат в дълбока тавичка със студена вода и кремът се пече при умерена температура 25-30 минути. През време на печенето се следи водата в тавата да не завира, защото кремът ще стане на шупли. Ако тя заври, част от нея се изпарява и в тавичката се долива студена вода. Печенето продължава около 30 минути. Готовият крем се оставя да изстине, след това купичките се обръщат в десертни чинийки и кремът се сервира.

Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

Крем от ябълки

Продукти за 8 до 10 порции:
1 кг печени ябълки, разрязани на половина и изчистени от семките
1 кг прясно мляко
2 к.ч. захар
1 кутия маслени бисквити
1 ½ к.ч. нишесте
1 к.ч. плод от домашно сладко
1 к.ч. счукани орехови ядки
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Ябълките се обелват, пасират се и се разбиват със свареното мляко и 2/3 от захарта. Сместа се слага на огъня да заври и към нея се прибавя нишестето, предварително размито със студено мляко или вода. Кремът се вари до сгъстяване и след леко охлаждане се смесва с предварително нарязаните плодове, ½ от счуканите орехови ядки, 1/3 от предвартелно натрошените бисквити и ванилията. Всичко се рамесва добре и се изсипва в тавичка, в която предварително са подредени останалите бисквити. След кратък престой десертът е готов за поднасяне, поръсен с останалите орехи.