Знайно е, че зърнените култури са богати на минерали, витамини и на най-необходимите за човешкия организъм аминокиселини. Заслужено на тях е отредено специално място в традицията на много национални кухни по света. Почти всички зърнени продукти могат да бъдат апетитна основа за бързи салати. Комбинирани със зелеви подправки, маслини, хрупкави зеленчуци или пък с различен вид сирена, залети с пикантни сосове или дресинги, те се превръщат в прекрасни блюда с неустоим вкус и чар. Десертите със зърнени култури пък могат да бъдат най-разнообразни – колкото екзотични и нестандартни, толкова традиционни и познати на бъргарсаката кухня с класическия си неподражаем вкус.

По-долу ви поднасяме три традиционни рецепти с главното участие на зърнени продукти:

Пълнени домати с булгур

Продукти за 6 порции:

200 г пшеничен булгур IZZI
6 средно големи домата
6 с.л. печени орехи
6 с.л. стафиди
6 едри маслини, почистени от костилките и нарязани на колелца
2 с.л. ситно нарязан магданоз
4 с.л. ситно нарязан босилек
3 с.л. ситно нарязан лук
3 с.л. зехтин
лимонов сок на вкус
сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Изрежете вътрешността на доматите и ги поставете настрана с дъното нагоре. Междувременно накиснете булгура във вряла вода за около 10 минути, докато набъбне. После изсипете в купа. Към булгура в купата добавете всички гореизброени съставки. Овкусете със зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер. Напълнете доматите със сместа.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Варено жито с канела и стафиди

Продукти:

500 г грухана пшеница IZZI или парено жито IZZI
1 ч.ч. захар
100 г бели стафиди
1 ч.л. канела
1 пакетче обикновени бисквити
кората от 1 лимон
пакетче ванилова захар
1 ч.ч. пудра захар за поръсване
100 г смлени орехи

Приготвяне:

Поставете житото в подходящ съд, залейте с вода, докато се покрие и варете до омекване. Междувременно в друг съд сипете чаена чаша вода и прибавете захарта и стафидите. Варете, докато получения сироп остане наполовина. Залейте свареното и добре отцедено жито със сиропа и оставете да попие. Накрая добавете натрошените на фино бисквити, орехите, настърганата лимонова кора и ванилията и канелата. Разбъркайте внимателно и изсипете в голяма сервирна чиния. Посипете обилно с пудрата захар.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Грис с плодове и шоколад

Не оставяйте спомените от детската градина да ви откажат завинаги от този десерт. Когато се приготви както трябва, грисът се превръща в благороден кадифен крем. В съчетание с плодове, той придобива неустоим вкус и аромат.

Продукти за 4 порции:

50 г пшеничен грис IZZI
500 мл пълномаслено прясно мляко
4 с.л. захар
1 ч.л. краве масло
настърганата кора на портокал
2 банана (ябълки или круши)
½ натурален шоколад + още ½ натурален настърган шоколад за декорация

Приготвяне:

Сипете гриса в тенджера и постепенно прибавете млякото, като бъркате. Оставете да заври на умерен огън за около 5 минути. Свалете тенджерата от огъня, добавете захарта, портокаловата кора, шоколада и смесете внимателно с гриса. В четири купи разпределете нарязаните на кубчета банани. Залейте с топлия грис и поръсете с настъргания шоколад. Сервирайте веднага.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos