Ягодови шапчици с кисело мляко

Продукти за 8 ягоди:
8 ягоди
1 пакетче ванилия
½ кофичка цедено кисело мляко
½ малък банан
1 с.л. нарязани и филирани бадеми

Приготвяне:
Намачкайте банана в купа с вилица. Разбъркайте с киселото мляко и ванилията. С помощта на нож издълбайте вътрешността на всяка ягода. Напълнете всяка ягода с бананово-млечната смес и поръсете отгоре с парченцата филирани бадеми.

Млечен десерт с череши

Продукти за 4 порции:
1 кофичка кондензирано кисело мляко
череши, почистени от костилките и нарязани на половинки
целувки
карамелен сироп или мед

Приготвяне:
Напълнете всяка от десертните чаши или купички до половината с кисело мляко. Покрийте с пласт череши и натрошени целувки. Напълнете чашите догоре с кисело мляко и украсете отново с череши. Облейте десерта с мед или карамел.

Торта с горски плодове и кисело мляко

Продукти за 1 форма:
За пандишпаненото тесто
2 яйца
50 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
60 г брашно
¼ ч.л. бакпулвер
мазнина за формата

За ронливото тесто
120 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
60 г масло
2 с.л. захар
1 жълтък
1 пакетче ванилия

За глазурата и пълнежа:
600 г пресни (ако сезонът го позволява) или дълбоко замразени малини и/или боровинки и/или ягоди
125 г захар
350 г кисело мляко
4 с.л. лимонов сок
1 пакетче желатин
400 г бита сметана
разтопен шоколад

Приготвяне:
Намажете дъното на формата с олио или масло. За да приготвите пандишпаненото тесто, разбийте яйцата на пяна с 1 с.л. студена вода, захарта, ванилията и солта. Брашното смесете с бакпулвера. Пресейте ги над яйчената смес и разбъркайте внимателно. Пандишпанената маса разстелете във формата, като покриете и стените. Печете тестото 20-25 минути. Извадете формата от фурната. Отделете краищата с нож и отстранете подвижната стена на формата. Обърнете пандишпанения блат върху хартия за печене, без да отстранявате дъното на формата.

Всички продукти за ронливото тесто омесете до гладка консистенция. Тестото оформете на топка, сплескайте го леко, увийте го във фолио и го оставете на студено. Намазнете дъното на втора форма за сладкиши с пружина. Разточете ронливото тесто според размера на формата, поставете го в нея и многократно набодете с вилица. Печете не повече от 15 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади. Освободете от формата.

Отстранете дъното на формата и хартията за печене от бандишпанения блат и поставете сладкиша върху ронливия блат с кората надолу. Поставете обръч за торта. Половината от плодовете за плънката направете на пюре. Разбъркайте плодовото пюре със захарта, киселото мляко и лимоновия сок. Желатинът накиснете в студена вода и разтворете в малка тенджера на тих огън. Смесете го с плодовия крем и оставете да изстине. Разбийте битата сметана на твърд сняг. Веднага щом плодовият крем започне да се жерила, добавете сметаната. Разстелете сместа върху пандишпанения блат  и загладете. Изчакайте няколко минути, след което останалите малини/ягоди/боровинки наредете върху плодовия крем. Оставете тортата за няколко часа в хладилник. Преди поднасяне отстранете обръча от формата и облейте с разтопен шоколад.