Медена торта

Продукти:
За блатовате:
3 яйца
3 с.л. мед
½ ч.ч. захар
3 с.л. прясно мляко
1 ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. лимонов сок
пресято брашно, за да се получи тесто за точене
За крема:
1 кутия кондензирано мляко
200 г краве масло

Приготвяне:
Всички продукти се бъркат на водна баня до получаване на хомогенна смес. Разточват се 4 платки, които след изпичане се слепват с приготвения крем. За финал може да декорирате тортата с шоколадови стърготини или плодове.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Медени мъфини със сливи

Продукти:
¼ ч.ч. масло
½ ч.ч. мед
¼ ч.ч. кафява захар
2 яйца
1 ванилия
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. сода за хляб
¼ ч.ч. кисело мляко
6 зрели сини сливи

Приготвяне:
6 хартиени или силиконови формичики за мъфини се намасляват. В купа се разбива размекнатото на стайна температура масло заедно с меда. Добавят се яйцата и ванилията. В отделен съд се разбърква брашното и содата, като половината от него се добавя към яйчената смес. Към нея се прибавя и млякото и се разбърква. Накрая се слага другата половина от брашното и се разбива добре. Тестото се разпределя във формите за мъфини и отгоре се слага по половин синя слива с разреза нагоре. Плодът се притиска, така че да се изравни с нивото на тестото и се поръсва с кафявата захар.  Мъфините се пекат в предварително загрятата на 180 градуса фурна около 25-30 минути.

Снимка: crumblycookie.net

Меден мус

Продукти:
1 ½ ч.л. желатин
4 с.л. вода
450 мл сметана
кората на 1 лимон
4 с.л. кокосова сметана

Приготвяне:
Желатинът се слага в малък огнеупорен съд и се залива с вода. Оставя се да набъбне за 5 минути. Съдът се слага на котлона и се загрява на ниска степен. След като се разтопи, се добавя медът и се разбърква, докато се смесят добре. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади. Сметаната се разбива, добавя се настърганата лимонова кора и кокосовата сметана. Прибавя се охладения желатинов мед и се разбърква добре. Мусът се разпределя в 6 десертни купички и се слага в хладилника да се охлади за около 4 часа.  По желание може да се декорира с плодове.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos