Черниците са прекрасен избор за плънка или декорация на най-разнообразни летни сладкиши. Те придават забележителен нежно-стипчив вкус на всеки десерт с тяхно участие. Да не говорими  колко полезни са тези великолепни летни плодчета.

Пирог с черници

Продукти:
2 яйца
400 г брашно
1 щипка сол
70 мл прясно мляко
60-70 г захар
50 г разтопено краве масло
козуначена мая, колкото 1 голям орех
250 г черници
30 г сухар и 50 г захар за овалване
1 жълтък
ванилия

Приготвяне:
Брашното се пресява и се слага солта. В отделен съд се разбиват яйцата, добавят се прясното мляко, захарта и натрошената в малко хладко мляко мая. Замесва се тесто. Разточва се кора с дебелина 1 см, която се реже на 3 равни части по дължина. В намазана с масло тава се разстила  едната част, маже се с мазнина и отгоре се слага втората кора. Черниците се изчистват, овалват се в сухар и захар и се слагат отгоре. Върху тях се разстила третата кора, която се маже пак с мазнина. Пирогът се сгъва на две и се оставя да втаса на топло. Намазва се с жълтък и се пече. Поднася се поръсен с пудра захар и ванилия.

Нудли с мармалад от черници

Подукти:
6 яйца
250 г брашно
700 мл прясно мляко
1 щипка сол
30 г краве масло
250 г мармелад от черници
100 г захар

Приготвяне:
Брашното се пресява и се добавя солта. Разбиват се две яйца. Замесва се тесто. След като престо, разточва се тънка кора, която се оставя малко да засъхне. Режат се дълги ленти и се пускат в кипящото подсолено мляко (450 мл). Нудлите се варят, докато поемат напълно млякото. Заливат се със смес от разбитото масло, предварително разбитите жълтъци, останалото прясно мляко и разбитите на сняг белтъци. В намазана с масло тавичка се нареждзат един пласт нудли, които се мажат с мармелад от черници, втори пласт нудли и т.н. Отгоре се оставят нудли, а върху тях масло. Пече се около 20 минути, докато се позлати.

Фин сладкиш с черници

Продукти:
4 яйца
100 г захар
70 г брашно
парченце краве масло, колкото орех
250 г черници
За глазурата:
4 белтъка
100 г захар
200 г орехови ядки

Приготвяне:
Яйцата се разбиват на топло, прибавя се захарта и биенето продължава, докато сместа се сгъсти. Слага се пресятото брашно и леко се разбърква. Получава се пухкаво тесто, което се изсипва в намазана в тесто тавичка. След като се опече, върху сладкиша се нареждат суровите, добре изцедени озахарени черници. От разбитите белтъци, захарта и смлените опечени орехи се прибавя глазура. Сладкишът леко се запича само отгоре, докато белтъците получат златист цвят.