Солен кекс със сирене и магданоз

Продукти:
200 г краве сирене
200 г кисело мляко
4 яйца
350 г брашно
1 пакетче бакпулвер
магданоз

Приготвяне:
Разбийте яйцата и към тях добавете натрошеното сирене и киселото мляко. Разбъркайте отново и добавете брашното, наситнения магданоз и бакпулвера. Разбъркайте до получаването на кексово тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Намаслете кръгла форма за кекс и изсипете в нея сместа. Печете в предварително загрята на 180- градуса фурна.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Солен пай с пилешко и гъби

Продукти:
1 пакет готови кори
400 г гъби
100 г пилешко филе
400 г заквасена сметана
2 яйца
200 г кашкавал
½ връзка зелен лук
Магданоз
½ пакетче масло
сол и и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Задушете нарязаните на ситно лук и гъби. Добавете нарязаното на кубчета пилешко филе и магданоз на ситно за около 5 минути. Отстранете от огъня и оставете плънката леко да изстине. Разбийте яйцата и сметаната. Към тях прибавете настъргания кашкавал и разбъркайте. Разтопете маслото и намажете дъното на кръгла тава. Подредете половината от корите, така че да застъпват краищата им и да излизат извън тавата, като намажете всяко от тях обилно с масло. Изсипете плънката върху корите и я залейте с млечно-яйчената смес. Затворете навътре стърчащите краища на корите и покрийте с останалите кори отгоре. Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се покрие със златист загар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Вит тутманик

Продукти (за тава с диаметър 32 см):
250 мл топло прясно мляко
1 суха мая от 7 г
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2-3 с.л. олио
1 яйце
400 г сирене
80 г масло
80 г олио
500 г брашно

Приготвяне:
Размийте маята в 50-60 мл мляко заедно със солта, захарта и малко брашно до получаването на гъста кашичка. Завийте купата с фолио и кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си. Прибавете останалото мляко, оцета, белтъка на яйцето, олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто. Разтопете маслото и смесете с олиото. Разделете тестото на 5 топки. Разточете ги на правоъгълни кори. Поставете първата кора встрани на работния плот. Намажете обилно с мазнината и поръсете с натрошеното сирене.Повторете действията и с останалите кори.

Хванете всички кори заедно от широката страна, навийте ги на руло и ги усучете. Завитото на охлюв руло поставете в намаслена тава за печене. Оставете да втаса за около 40-60 минути на топло място, завита с фолио и дебела кора. Намажете отгоре с разбит жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна., докато хване златиста коричка. По желание поръсете с малко вода и покрийте с дебели кърпи, за да омекне кората. Може само да я завиете с кърпи, за да остане леко хрупкава.

Снимка: btv.bg